Hoekstra: terug naar tekentafel na Russische inval Oekraïne

LTO Nederland stelt dat het logisch is dat er wordt gekeken naar stappen die de agrarische sector, Nederland en Europa moeten nemen als reactie op de Russische inval in Oekraïne. Minister van Buitenlandse Zaken en CDA-leider Wopke Hoekstra stelt dat het coalitieakkoord op de schop moet.

Hoekstra%3A+terug+naar+tekentafel+na+Russische+inval+Oekra%C3%AFne
© Dirk Hol

Hoekstra wil het defensiebudget verhogen in reactie op de Russische inval in Oekraïne. Daarvoor moeten afspraken in het coalitieakkoord tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie mogelijk worden opengebroken. 'Het is voor Den Haag wellicht ongemakkelijk, maar geopolitiek houdt zich niet aan het Nederlandse coalitieakkoord', zegt de minister.

LTO Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak stelt dat de veiligheidssituatie van Oekraïne en het beperken van menselijk leed prioriteit hebben. 'LTO voert intensief overleg met bewindspersonen, overheidsorganisaties, keten- en sectorpartijen en Europese partners over de potentiële impact die deze oorlog heeft op de voedselvoorziening en op boeren en tuinders. De situatie verandert van dag tot dag en de precieze impact is nog niet te voorspellen.'

Meer duidelijkheid

Als er meer duidelijkheid is, is het volgens Van der Tak logisch dat er wordt gekeken naar de stappen die de sector, Nederland en Europa moeten nemen. 'Maar nu is het nog niet het moment om over de relatie van deze vreselijke oorlog met de lobby over het coalitieakkoord te spreken', vindt hij.

'Het belang van de land- en tuinbouw en de beschikbaarheid en prijzen van voedsel als eerste levensbehoefte blijven we als LTO Nederland uiteraard onder de aandacht brengen', zegt de LTO-voorzitter.

THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) juicht het toe als het regeerakkoord van het kabinet-Rutte IV wordt herzien. NMV-voorzitter Henk Bleker: 'De coalitiepartijen tekenden voor astronomische bedragen voor natuur en stikstof en een enorme aanslag op de Nederlandse voedselproductie, toen het besef over de kwetsbaarheid van de Europese voedselvoorziening nog niet was doorgedrongen. Nu hebben we te maken met twee landen die voor de wereldvoedselvoorziening cruciaal zijn.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer