Beoogd stikstofminister wacht 'uitdagende klus'

De beoogd stikstofminister Christianne van der Wal en landbouwminister Henk Staghouwer toonden zich woensdagmiddag na afloop van hun gesprek met formateur Mark Rutte zeer gemotiveerd om hun nieuwe functie op te pakken.

Beoogd+stikstofminister+wacht+%27uitdagende+klus%27
© Dirk Hol

Van der Wal erkende na afloop van het gesprek met Rutte dat haar een 'uitdagende klus' staat te wachten: 'Maar ik heb er zin in.' De beoogd stikstofminister moet leidinggeven aan de stikstofaanpak. De discussie hierover is sterk gepolariseerd. Ze is zich ervan bewust dat boeren haar beleid kritisch zullen volgen. 'Ik hoop eigenlijk helemaal niet tegenover ze te komen te staan.'


In het coalitieakkoord van de formerende partijen staat dat er gebieden zijn waar de stikstofuitstoot teruggebracht moet worden om natuurherstel mogelijk te maken en 'vrijwilligheid niet langer vrijblijvendheid betekent'.

Of daarmee bedoeld wordt dat daar onteigeningen komen, wilde Van der Wal niet zeggen. 'Ik ga niemand geruststellen. Wat ik ga doen, is maandag beginnen op het ministerie van LNV. Ik ga me inlezen, inwerken en vooral inzetten op samenwerking. Dat is met alle sectoren, dat is ook met de boeren.'


Uitstippelen

Ook Henk Staghouwer, beoogd landbouwminister, gaf na zijn gesprek met formateur Rutte een korte verklaring. Hij wil samen met de landbouwsector plannen voor de lange termijn uitstippelen.


Beoogd landbouwminister Henk Staghouwer (CU) ontmoet formateur en demissionair premier Mark Rutte.
Beoogd landbouwminister Henk Staghouwer (CU) ontmoet formateur en demissionair premier Mark Rutte. © Dirk Hol

'Zij hebben recht op toekomst en perspectief', zei Staghouwer over de boeren, tuinders en vissers. 'Toen ik werd voorgedragen, heb ik ongelooflijk veel mailtjes uit de sector gehad. Zij willen graag het gesprek voeren. Er is langetermijnperspectief nodig. Zekerheid waar ze naartoe gaan, waarin ze moeten investeren.'


Kritiek op voordracht

Staghouwer was de afgelopen jaren gedeputeerde in Groningen. Er is kritiek op zijn voordracht voor de ministerspost vanwege zijn rol bij de afhandeling van de aardbevingsschade in die provincie. Ook worden er vragen gesteld bij gronddeals ten behoeve van Groningen Seaports bij de Eemshaven, waarbij hij als regionaal bestuurder betrokken was. Daarbij zouden boeren met een te lage grondprijs zijn benadeeld.


Tijdens een Statendebat over de aardbevingsschade behield Staghouwer het vertrouwen van de Provinciale Staten. Naar de gronddeal loopt nog een onafhankelijk onderzoek.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer