Koeien fokken op veerkracht lijkt mogelijk

Het lijkt mogelijk om koeien te fokken op weerstand. Hiervoor moet worden gekeken naar patronen in dagelijkse metingen in productie en activiteit.

Koeien+fokken+op+veerkracht+lijkt+mogelijk
© Nieuwe Oogst

Dat blijkt uit onderzoek van Marieke Poppe, die vrijdag 4 maart op dit onderwerp wil promoveren aan Wageningen University & Research. Volgens haar hebben melkkoeien te maken met allerlei verstoringen in hun omgeving, zoals infecties, plotselinge veranderingen in voersamenstelling, en hittegolven.

Veerkrachtige koeien zijn koeien die goed kunnen omgaan met zulke verstoringen. Deze koeien worden er niet erg door geraakt en herstellen snel. De melkproductie en activiteit van koeien zijn gevoelig voor verstoringen.

Poppe onderzocht of er kan worden gefokt op een betere veerkracht door gebruik te maken van veranderingen in dagelijkse productie- en activiteitsmetingen. Daarom kunnen patronen in dagelijkse metingen van deze kenmerken iets zeggen over veerkracht.

Het fokken op weinig variabiliteit in melkproductie en een lage afhankelijkheid tussen dagelijkse productiemetingen en activiteitsmetingen kan helpen om veerkracht te verbeteren, stelt Poppe. Fokken op veerkracht is in haar ogen waarschijnlijk goed voor het welzijn en de winstgevendheid van koeien.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer