Opleving leptospirose op veebedrijven

De opleving van de leptospirosebacterie Leptospira Hardjo onder runderen neemt de laatste jaren iets toe. In 2020 werden twaalf besmettingen gemeld bij GD, gevolgd door zeven in 2021.

Opleving+leptospirose+op+veebedrijven
© Nieuwe Oogst

De jaren ervoor werd slechts sporadisch een uitbraak doorgegeven aan GD. Bij de recente besmettingen is de oorzaak in de meeste gevallen te herleiden naar aanvoer van buitenlandse runderen. Nederland is een van de weinige landen in de wereld met een 'leptospirosevrij'-dierziekteprogramma.

Alle aanvoeren uit het buitenland vormen een risico voor insleep van leptospirose. GD adviseert om runderen uit het buitenland altijd vooraf te screenen. Verder is een-op-eentransport belangrijk om een besmetting met deze bacterie tijdens dit transport te voorkomen. Ook wordt geadviseerd om runderen vier tot zes weken na aankomst in quarantaine te plaatsen.


Een besmetting heeft voor bedrijven grote gevolgen. Er moet koppelbloedonderzoek worden uitgevoerd en vaak is ook een koppelbehandeling met antibiotica nodig. Daarnaast moet de zuivelverwerker toestemming geven aan een melkleverend bedrijf om met een uitzonderingspositie nog melk te mogen leveren. Dit is onder strikte voorwaarden mogelijk voor maximaal vijf jaar. Na die periode moeten alle runderen met antistoffen zijn afgevoerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer