Polen verlaagt btw op voedsel en kunstmest tegen inflatie

De Poolse regering gaat de btw op basisvoedsel, kunstmest, elektriciteit en gas tijdelijk op nul zetten. Op elektriciteit en andere brandstoffen gaat deze belasting omlaag.

Polen+verlaagt+btw+op+voedsel+en+kunstmest+tegen+inflatie
© Europese Unie

Met de btw-verlaging bindt de Poolse regering de strijd aan met de oplopende inflatie. Volgens premier Mateusz Morawiecki liggen veel Polen wakker van de prijsstijgingen. 'We weten dat de inflatie door externe factoren is veroorzaakt, maar we moeten een antwoord vinden en de kosten dragen.'

Morawiecki's nationalistische partij wijt de hoge inflatie in Polen aan de 'dogmatische' energietransitie die de Europese Unie doorvoert naar schonere vormen van energie en minder Russisch gas dat Europa bereikt. De premier riep winkeliers op om de btw-verlaging door te berekenen in de prijzen. Hij vroeg Polen 'uit te kijken' naar winkels die dat niet doen.


De maatregelen, die zes maanden van kracht blijven en omgerekend 4,4 miljard euro kosten, moeten volgens critici de aandacht afleiden van de nieuwe belastingwetgeving van de Poolse regering. Die moest vooral lage inkomens aan meer loon helpen, maar door fouten bij de invoering hebben onder meer leraren en gepensioneerden dit jaar juist minder te besteden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer