Interpolis: 1.100 schademeldingen in land- en tuinbouw

Door de stormen Eunice en Franklin heeft verzekeraar Interpolis tussen vrijdag 16 uur en maandag 11 uur 1.100 schademeldingen binnengekregen uit de land- en tuinbouw.

Interpolis%3A+1%2E100+schademeldingen+in+land%2D+en+tuinbouw
© Vidiphoto

De meldingen komen uit het hele land en lopen nog op. Bij de kassen gaat het om 375 meldingen die vooral ruitbreuk en schade aan gewassen en techniek betreffen. De omvang van de schade varieert sterk.

Enkele bedrijven meldden meer dan vijfhonderd kapotte ramen, maar in de meeste gevallen gaat het om enkele ramen en konden getroffen ondernemers zelf en met hulp van kassenbouwers de schade herstellen. Door noodwanden te plaatsen en het klimaat te stabiliseren, doen bedrijven er alles aan om gewassen te redden en de gevolgschade te beperken.


625 meldingen vanuit landbouw

Vanuit de landbouw zijn 625 schades gemeld. Daarbij betreft het voornamelijk kapot gewaaide daken die beschadigd zijn. Ook meldden boeren schade aan lichtkoepels, mestsilo's en puien. Ook hier krijgen getroffen ondernemers hulp bij het dichten van daken, het plaatsen van noodwanden en stabilisatie van het stalklimaat om de gevolgschade te beperken.


Afgelopen weekend gingen Interpolis-taxateurs op pad om ondernemers bij te staan en zich een beeld te vormen van de ontstane schade. Daarbij coördineren experts op afstand en leveren noodhulpcoördinatoren voor schades met een grote urgentie. Door de aanhoudende harde wind kon er nog niet worden gevlogen, laat de verzekeraar weten.


Vliegen

Interpolis hoopt dat vliegen vandaag wel lukt, zodat vanuit de lucht de schade aan kassen en het aantal gesneuvelde ruiten in beeld kan worden gebracht. Hierdoor kan Interpolis hulp voor herstel gerichter inzetten. Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) verwacht tot dinsdagochtend nog zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur en langs de kust rond 100 kilometer per uur.


Interpolis vraagt ondernemers daarom aandacht te houden voor preventieve maatregelen, zoals het sluiten van luchtramen. De verzekeraar geeft op zijn website een overzicht van tips om schade te voorkomen in de glastuinbouw en landbouw.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer