Stormschademeldingen bij Univé al goed voor 3,5 miljoen euro

Verzekeraar Univé heeft al voor miljoenen euro's aan schadeclaims binnengekregen als gevolg van storm Eunice. Samen met de schade die eerder deze week werd veroorzaakt door storm Dudley, gaat het al om 3,5 miljoen euro, schat de verzekeraar. Waarschijnlijk loopt dit bedrag nog verder op.

Stormschademeldingen+bij+Univ%C3%A9+al+goed+voor+3%2C5+miljoen+euro
© Twan Wiermans

Univé heeft met meer dan 600.000 brandpolissen voor huishoudens een behoorlijk deel van de markt in handen. De firma is de eerste verzekeraar die al een voorzichtige schatting durft te geven van de omvang van de schade van het stormachtige weer. Andere verzekeraars hebben dit nog niet gedaan en wachten tot koepelorganisatie Verbond van Verzekeraars maandag met een eerste branchebrede raming komt.

'Als er een paar bomen op een huis of een schuur vallen, loop het schadebedrag al snel hard op', zegt een woordvoerder van Univé. De meeste meldingen betreffen vooral dakpannen die van daken zijn gewaaid, stukgewaaide tuinstoelen en kapotte schuttingen.


Piek aan meldingen

Univé wist vrijdagavond al dat de schade van de twee stormen boven de 1 miljoen euro zou gaan uitkomen. Het bedrijf had toen al 750 stormschademeldingen ontvangen. Zaterdag aan het begin van de dag was dit aantal opgelopen tot ongeveer 1.100. Vervolgens kwam er 'een piek aan meldingen'. Even na het middaguur telde Univé daardoor zo'n vierduizend meldingen, waarvan zevenhonderd zijn veroorzaakt door Dudley en 3.300 door Eunice.


Bij branchegenoten zijn ook al vele duizenden meldingen binnen. Het aantal schademeldingen voor beide stormen samen lag zaterdag halverwege de dag op bijna tweeduizend particuliere en ruim honderd zakelijke, geeft Nationale-Nederlanden (NN) bijvoorbeeld aan. Daarbij zitten ook andere labels van NN, zoals Ohra en ABN Amro Verzekeringen.

Centraal Beheer stelt sinds woensdagavond verspreid over het land zo'n vijfduizend schademeldingen te hebben gekregen. Dat is de tussenstand van zaterdagmiddag. Bij deze verzekeraar komen er ook nog steeds nieuwe meldingen bij. Bij Interpolis stond de teller in de loop van zaterdagochtend op meer dan drieduizend meldingen, voornamelijk over schade aan woningen.


Nieuwe schade

Dat er twee stormen vlak achter elkaar zijn gekomen, jaagt de schade waarschijnlijk extra op, stelt een Interpolis-woordvoerder. Bijvoorbeeld dakonderdelen die losraakten als gevolg van Dudley, door Eunice verder zijn weggeblazen en voor nieuwe schade zorgden.

Een vergelijkbaar fenomeen deed zich begin 2020 voor, toen Nederland in korte tijd met stormen Ciara, Dennis en Ellen te maken kreeg. Toen werden er ook veel schades gemeld. Voor een vergelijking lijkt het alleen nog te vroeg. Het zou nu nog dagen kunnen duren voor verzekeraars alle schademeldingen binnen hebben.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer