Waterschap Amstel, Gooi en Vecht wil beter contact met sector

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht wil de communicatie met boeren en loonwerkers verbeteren. Dat was maandag in Wilnis een van de uitkomsten van de eerste van drie boerenbijeenkomsten van het waterschap.

Waterschap+Amstel%2C+Gooi+en+Vecht+wil+beter+contact+met+sector
© Ulco Wesselink

De bijeenkomsten hebben ook als doel om het gesprek met de agrarische sector aan te gaan. In totaal wisselden 45 ondernemers, bestuurders van LTO Noord, gebiedscoöperatie Groot-Wilnis Vinkeveen, agrarische collectieven en medewerkers van het waterschap met elkaar van gedachten over waterkwaliteit, bodemdaling, wet- en regelgeving, schouw en oeverafkalving.

Waterschapsbestuurder Arjan van Rijn stelde vast dat agrarisch ondernemers dagelijks werken met de bodem en het water in het gebied. 'Ze hebben veel kennis en ervaring en dat is belangrijk voor ons als waterschap. Op bijeenkomsten als deze kunnen wij uitleggen waar wij mee bezig zijn en tegelijkertijd informatie ophalen over wat er speelt in het gebied.'


Drones

Tijdens de bijeenkomst kwam onder meer de inzet van drones bij controles van de schouw aan de orde, maar ook het uitrijden van mest. Hier kwamen bezorgde reacties op vanuit de zaal, maar ook constructieve tips om rekening mee te houden. 'Doe het niet alleen om te straffen, maar ga het gesprek met de ondernemer aan.'

Ook werd het nieuwe schouwbeleid toegelicht, waarbij meer planten in de sloot mogen blijven staan voor ecologische verbeteringen en voor stevigere oevers.


Onbegrip

Uit zowel de plenaire discussie als sommige tafelgesprekken bleek sowieso dat dat de soms gebrekkige communicatie geregeld leidt tot onbegrip en het gevoel niet te worden gehoord.

Vertegenwoordigers van het waterschap gaven aan de onderlinge afstand graag te willen verkleinen. Medewerkers moeten beter benaderbaar en beschikbaar zijn voor vragen vanuit de sector, was de teneur van de reacties uit de zaal.

Voorzitter Cor Veldhuisen van LTO Noord-afdeling Gooi, Vecht en Amstelstreek ziet ook nog volop mogelijkheden voor verbetering. 'Nog te vaak worden we te laat ingeschakeld bij de planvorming, waardoor het voor ons een kwestie is van reageren in plaats van meedenken. Op zich kunnen dit soort bijeenkomsten wel een mooie opstap zijn om de contacten te verbeteren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer