Verenigde Staten stellen heffingen Russische kunstmest uit

De Amerikaanse regering heeft besloten nieuwe heffingen op de invoer van Russische kunstmest een paar maanden later te laten ingaan. De sancties die in augustus waren aangekondigd, zijn bedoeld om het regime van president Aleksandr Loekasjenko van buurland Wit-Rusland te straffen voor frauduleuze verkiezingen en als reactie op zijn vermeende migrantensmokkel naar de Europese Unie.

Verenigde+Staten+stellen+heffingen+Russische+kunstmest+uit
© DIRK HOL

De regering-Biden is nog steeds van plan om de export van kalimest uit Wit-Rusland met sancties te treffen, maar zal dit pas eind april doen. Dat geeft Amerikaanse boeren de tijd om voorraden in te slaan, aldus de National Corn Growers Association. Wit-Rusland is een van de grootste exporteurs van kali ter wereld.

De Verenigde Staten (VS) kondigden in augustus voor het eerst sancties aan tegen Wit-Rusland, waaronder tegen twee grote staatsbedrijven die potas exporteren ter waarde van ongeveer 13 miljoen ton mest per jaar. Een samenloop van gebeurtenissen leidt momenteel wereldwijd tot hogere kosten van kunstmest. Zo heeft China de export van fosfaatmeststoffen geblokkeerd en had orkaan Ida in de VS gevolgen voor de productie van glyfosaat en stikstof.

Fosfaatmeststoffen

Daarnaast adviseerde het Amerikaanse ministerie van Handel om heffingen op de invoer van ureum-ammoniumnitraat uit Rusland en Trinidad en Tobago in te stellen. Ook heeft de Amerikaanse International Trade Commission dit jaar geoordeeld om tarieven toe te staan op de invoer van fosfaatmeststoffen uit Marokko en Rusland. De Marokkaanse kunstmestproducent OCP gaat tegen die uitspraak in beroep.

Amerikaanse boeren zijn niet blij met de gevolgen van politiek gemotiveerde importheffingen. 'De Amerikaanse boer zou niet moeten lijden voor de handelspraktijken van buitenlandse regeringen of meningsverschillen tussen multinationals', zegt een woordvoerder van de Amerikaanse akkerbouwers. 'Toch is dat precies wat er gebeurt als sancties of tarieven worden ingevoerd. Boeren betalen de prijs, anderen profiteren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer