Bouw afvalwaterinstallatie Hoek van Holland uitgesteld

De bouw van een collectieve afvalwaterinstallatie op AWZI Nieuwe Waterweg in Hoek van Holland loopt vertraging op. Het is nog onduidelijk welke norm Nederland gaat hanteren voor bromaat dat vrijkomt bij het zuiveren van afvalwater. Dat schrijft Hoogheemraadschap Van Delfland.

Bouw+afvalwaterinstallatie+Hoek+van+Holland+uitgesteld
© Archief

De collectieve afvalwaterinstallatie moet de reststromen van driehonderd Westlandse glastuinbouwbedrijven met in totaal zo'n 1.000 hectare gaan zuiveren. Bij het zuiveren van afvalwater met ozon wordt bromide, dat al in het water aanwezig is, omgezet in bromaat.

In Nederland is nog geen norm voor bromaat in te lozen water. Daarom heeft Hoogheemraadschap van Delfland de Zwitserse norm aangehouden van 50 milligram per liter als jaargemiddelde. Dat land loopt voorop in het gebruiken van deze ozontechniek om water extra schoon te maken.


Strengere norm

Rijkswaterstaat wil mogelijk overgaan op een strengere en andere norm, van 30 milligram per liter voor oppervlaktewater – en niet voor te lozen water – als maximaal toelaatbaar risiconiveau. Volgens Rijkswaterstaat moet lozing van bromaat zo minimaal mogelijk worden gehouden vanwege het veranderlijke karakter van de stof.

Als wordt uitgegaan van deze norm is het zowel technisch als financieel nagenoeg onmogelijk om een ozoninstallatie te bouwen op de locatie van AWZI de Nieuwe Waterweg, schrijft Hoogheemraadschap van Delfland in een brief aan gemeente Westland.


Een jaar vertraging

De bouw loopt door deze ontwikkelingen minimaal een jaar vertraging op, stelt het Hoogheemraadschap van Delfland vast. Delfland overlegt met Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat of ze op korte termijn een afspraak kunnen maken over een voorlopige bromaateis. Niet eerder dan dit najaar zal dit bekend worden.

Afhankelijk van wanneer de norm bekend is, kan op zijn vroegst in januari volgend jaar met de bouw worden gestart, blijkt uit de brief.

De waterzuiveringscoöperatie wil een jaar uitstel voor de zuiveringsplicht, geeft Jacco Vooys van Glastuinbouw West-Nederland aan. Zorgen over het doorgaan van het project maakt hij zich nog niet. 'Het ligt nu even stil. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is aan het rekenen. De norm van Zwitserland is al heel streng. Ik ga ervan uit dat overleg mogelijk is als blijkt dat Nederland een nog strengere norm gaat hanteren. Op dit moment weten we het niet. We moeten afwachten tot september, oktober.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer