Koeien op Dairy Campus krijgen toefje fijngemalen zeewier

Koeien op de Dairy Campus in Leeuwarden krijgen gefermenteerd zeewier met raapzaadschroot voorgeschoteld. 'We kijken of het de methaanemissie vermindert', zegt onderzoeker Wouter Muizelaar van Wageningen University & Research.

Koeien+op+Dairy+Campus+krijgen+toefje+fijngemalen+zeewier
© Het Hoge Noorden

In de voedingsstal mengt het automatisch voersysteem dagelijks zo'n 400 gram zeewier per koe door het rantsoen. Daarna doseert het systeem het voer in de voerbakken. Het wier komt van het Deense bedrijf European Protein dat het samen met raapzaadschroot fermenteert en daarna droogt. 'De zeelucht ruik je nauwelijks', zegt Muizelaar. 'Het lijkt op fijngemalen gras.'

De onderzoekers willen achterhalen of dit product de methaanemissie reduceert. Ook kijken ze of het andere positieve effecten op melkkoeien heeft. Leidt het bijvoorbeeld tot een hogere melkgift, een efficiëntere voederconversie of hogere voeropname? Monsters worden genomen om de pens- en darmflora in kaart te brengen. 'In de varkenshouderij wordt dit zeewierproduct al toegepast met positieve resultaten op de darmgezondheid van zeugen en biggen.'


Kweek en verwerking

De onderzoeker verwacht niet dat zeewier op korte termijn grootschalig kan worden ingezet. 'Het is nog niet rendabel. Daar is de zeewiermarkt te jong en het product te duur voor.' De kweek en verwerking moeten eerst grootschaliger worden opgezet in Europa. 'Denk bijvoorbeeld aan zeewiervelden vlak voor de kust in de Noordzee.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer