Akkerbouwer Evenhuis: 'Precisielandbouw heeft de toekomst'

Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) organiseerde ook dit jaar open dagen bij een aantal deelnemers. Een van de locaties was het bedrijf van familie Evenhuis in het Overijsselse Giethoorn. 'Precisielandbouw heeft de toekomst', geven de akkerbouwers aan.

Pieter en Jan-Pieter Evenhuis zijn continu op zoek naar een efficiënte manier om data te verzamelen van hun percelen. Bezoekers konden dinsdag kennisnemen van de activiteiten die de akkerbouwers in het kader van NPPL het afgelopen jaar hebben uitgevoerd.

Zo heeft het bedrijf al goede resultaten behaald met het nieuwe BBleap-systeem op hun Agrifac-veldspuit. 'We hebben alleen nog geen duidelijke manier gevonden om de bodem inzichtelijk te maken', zegt Jan-Pieter Evenhuis. 'De techniek is er wel, maar is duur en niet precies wat we willen. We zoeken naar een goedkope en simpele oplossing om veel van de bodem in beeld te krijgen.'


Meer verantwoorden

'Precisielandbouw wordt alsmaar belangrijker, omdat je steeds meer moet verantwoorden wat je doet', stelt Pieter Evenhuis. 'Je kunt niet meer klakkeloos wat doen. Door data te verzamelen, kun je machines aansturen om bijvoorbeeld variabel je gewasbeschermingsmiddelen toe te dienen.'

Peter Millenaar was namens technologiebedrijf BBleap op de open dag van Nationale Proeftuin Precisielandbouw aanwezig om uitleg te geven over het BBleap-systeem. 'Met de pulsende doppen kun je ieder plantje dat geven wat het nodig heeft. Dat doen we door de spuitmachine zo aan te sturen dat iedere dop precies de juiste hoeveelheid en druppelgrootte op de plant brengt', legt hij uit.


Beperken en besparen

Met de techniek van BBleap hoopt Evenhuis de spuitschade te beperken en te besparen op middelen. Dankzij de nauwkeurigheid van het systeem is dat mogelijk. Het is in staat iedere dop veertig keer per seconde een andere afgifte te geven. 'Daardoor kan ik zelfs op 45 meter spuitboombreedte variëren', zegt Pieter Evenhuis.

Verder experimenteert het bedrijf met bodemvochtsensoren, bodemscans, spotsprayen van aardappelopslag, variabel spuiten van bodemherbiciden en variabel consumptieaardappelen poten. Hij vindt het lastig om een voorspelling te doen als het gaat om de ontwikkeling van precisielandbouw. 'Er komen toepassingen waarvan we nu nog niet weten dat we ze krijgen. Maar dat die gaan komen, is zeker', concludeert de akkerbouwer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
Meer weer