Cosun krijgt 3 miljoen euro voor omzetten bietenpulp

Provincie Groningen verleent Cosun Beet Company 3 miljoen euro subsidie voor de komst van een bioraffinagefabriek in Delfzijl. Deze fabriek gaat onder andere bietenpulp van de suikerfabriek in Vierverlaten in Hoogkerk omzetten in nieuwe plantaardige producten.

Cosun+krijgt+3+miljoen+euro+voor+omzetten+bietenpulp
© Twan Wiermans

De producten kunnen worden gebruikt als milieuvriendelijke vervangers van microplastics in onder andere verf, wasmiddelen, tandpasta, shampoo en make-up. Daarnaast wordt de fabriek volledig elektrisch en levert het naar schatting ruim veertig banen op.

De subsidie wordt toegekend vanuit de regeling Investeren in Toekomstbestendige Industrie. De definitieve investeringsbeslissing van Cosun Beet Company valt later dit jaar.


Beter verdienmodel

Volgens de Groningse gedeputeerde IJzebrand Rijzebol (CDA) laat het project zien waar de provincie met haar economie naartoe wil: de productie van hoogwaardige en duurzame grondstoffen uit reststromen. 'Hiermee kunnen vervuilende stoffen in producten die we dagelijks gebruiken worden vervangen. Dat levert niet alleen werkgelegenheid op, maar zorgt ook voor een beter verdienmodel in de agro-industrie en duurzame producten voor consumenten. Zo werkt Groningen aan een circulaire en schone economie.'

De bioraffinagefabriek voegt een innovatieve schakel in de suikerbietenketen toe, doordat uit bietenpulp groene, biobased alternatieven worden geproduceerd. Er wordt daarbij intensief samengewerkt met verschillende kennisinstellingen die actief zijn in biobased innovaties.


'Kroon op het werk'

CEO Paul Mesters van Cosun Beet Company: 'De afgelopen tien jaar zetten we met ons bedrijf sterk in op innovatie, onder meer op het gebied van bioraffinage van de suikerbietenpulp. Deze toekomstige fabriek is de kroon op al het innovatieve werk dat we hebben gedaan. Hiermee zetten we een belangrijke stap richting het vergroenen van de samenleving en een duurzame toekomst.'

De provincie Groningen wil de verduurzaming van de industrie, het vestigingsklimaat en de werkgelegenheid een flinke impuls geven met de subsidieregeling Investeren in Toekomstbestendige Industrie. Deze regeling is bedoeld voor Groningse industriële bedrijven die willen investeren in groene grondstoffen, groene waterstof, circulaire economie en elektrificatie van bedrijfsprocessen. In 2021 is een bedrag van 10 miljoen euro beschikbaar gesteld, afkomstig uit het Nationaal Programma Groningen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer