Vogelgriep Ede beperkt tot één bedrijf

De pluimveebedrijven rondom het met vogelgriep besmette eendenbedrijf in Ede zijn vrij van vogelgriep. De besmetting blijft voorlopig beperkt tot één bedrijf.

Vogelgriep+Ede+beperkt+tot+%C3%A9%C3%A9n+bedrijf
© Dirk Hol

De melding dat een vermeerderingsbedrijf met drieduizend eenden in Ede was besmet met hoogpathogene vogelgriep kwam op 24 januari. Hierdoor zijn ruim tweehonderd pluimveebedrijven die rondom dit bedrijf liggen getroffen door een vervoersverbod.

Tegelijk werd dit vervoersverbod ingesteld in regio 10. Die omvat de hele Gelderse Vallei en loopt van pakweg Utrecht tot Deventer en van onder Amersfoort en Apeldoorn tot aan de IJssel en de Rijn. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bevinden zich in de Gelderse Vallei in totaal 339 pluimveebedrijven. In de hele regio 10 zullen dit er nog meer zijn.


Vijf broederijen

In regio 10 geldt, afhankelijk van de ontwikkelingen, in principe voor veertien dagen een vervoersverbod. In dit gebied liggen in totaal vijf broederijen voor zowel vleeskuikens als leghennen, waarvan een binnen 1 kilometer van de uitbraak in Ede.

De hoop is dat de broederijen in regio 10 en het beschermingsgebied wel eendagskuikens mogen afvoeren zodra blijkt dat er geen verdere bedrijven rondom Ede besmet zijn.


'We hebben daar een goed gesprek over gehad met de overheid', zegt voorzitter Anton Butijn van de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens. 'We hebben de afspraak dat we de eendagskuikens die zijn uitgekomen 72 uur in de broederij kunnen voeden. Als blijkt dat de besmetting dan beperkt blijft tot het ene bedrijf, kunnen de broederijen die kuikens alsnog leveren.'

Butijn benadruk dat het belangrijk is dat er dan ook weer broedeieren naar broederijen kunnen worden geleverd, zodat de keten niet stil komt te liggen. De broederij in Ede mag ook eendagskuikens afvoeren als blijkt dat het bedrijf niet besmet is. Maar alleen naar een adres in Nederland.


• Volg alle berichtgeving over vogelgriep

Voor de 234 bedrijven binnen de 10 kilometerzone rondom het getroffen bedrijf in Ede gelden nog beperkingen. Voor het vervoer van vleeskuikens en consumptie-eieren moeten nog slachterijen en pakstations/eierverwerkers worden aangewezen.

Vervoer van broedeieren is pas veertien dagen na de laatste reiniging en ontsmetting van het getroffen bedrijf mogelijk met een speciale vergunning. Hetzelfde geldt voor het verplaatsen van opfokdieren. Aanvoer van dieren naar de bedrijven kan pas dertig dagen na de laatste reiniging en ontsmetting van het getroffen bedrijf, als alle beperkingen weer worden opgeheven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer