Gelderland: mestverwerking draagt bij aan betere bodemkwaliteit

Het verwerken van mest tot bodemverbeteraar, vloeibare kunstmestvervanger en herbruikbaar water draagt bij aan het verbeteren van de bodemkwaliteit en het terugdringen van het gebruik van kunstmest. Dat stellen Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland in reactie op Statenvragen van GroenLinks.

Gelderland%3A+mestverwerking+draagt+bij+aan+betere+bodemkwaliteit
© APA

GroenLinks vindt dat grote mestverwerkende installaties het mestoverschot in stand houden. Op die manier kunnen veehouderijen namelijk op een renderende wijze hun omvang behouden, en dat is volgens de partij onwenselijk.

Het provinciebestuur is het daar niet mee eens. Het toepassen van mestverwerkingstechnieken brengt immers veel kosten voor veehouders met zich mee en draagt op die manier niet bij aan het voortbestaan van de sector op een renderende wijze. Ook verwijst GS naar het toekomstige mestbeleid van het ministerie van LNV. Daarin wordt gestreefd naar een verplichte verwerking van alle mest van niet-grondgebonden intensieve veehouderijen.


Minder emissie

Mestverwerking wordt door het Gelderse provinciebestuur gezien als een belangrijke schakel in het circulair omgaan met mineralen in de mest. De verplichte verwerking zal leiden tot meststoffen van hogere kwaliteit en minder emissie van stikstof en broeikasgas.

GroenLinks stelde de Statenvragen naar aanleiding van de perikelen rondom de plannen voor een grote mestverwerkingsinstallatie op industriepark De Laarberg in Groenlo. De vergunningsprocedures voor deze mestverwerker lopen al jaren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer