Vergunningen failliete Mestverwerking Fryslân staan ter discussie

De Raad van State moet twee vergunningen beoordelen van het intussen failliet verklaarde bedrijf Mestverwerking Fryslân in Wouterswoude.

Vergunningen+failliete+Mestverwerking+Frysl%C3%A2n+staan+ter+discussie
© ANP

Omwonenden van het Friese bedrijf willen dat de vergunningen van tafel gaan, gaven ze vrijdag tijdens de rechtszitting aan. Ze geloven er niets van dat een vergunde grote uitbreiding van de productie en de opslag toch leidt tot een afname van geurhinder, zoals de provincie zegt.

De vergunde uitbreiding zal vrijwel zeker niet worden gerealiseerd, omdat er nu plannen worden onderzocht om met andere exploitanten paardenmest te gaan verwerken. Maar de ruimte voor geurhinder die de verleende vergunningen bieden, kan wel worden benut door de nieuwe exploitanten. De curator die het faillissement afhandelt, heeft daarmee wel waarde in handen.

Friese geurbeleid

Het oorspronkelijke bedrijf is dus weg, maar de vergunningen blijven in stand, want die zijn gebonden aan de toegelaten activiteiten op die locatie. Als de Raad van State dat althans toelaat. De raadsman van een aantal omwonenden stelt dat de vergunningen moeten worden getoetst aan het Friese geurbeleid. Dat is niet gebeurd. Die toets overleven de vergunningen niet, omdat het beleid te streng is, stelt de raadsman.

De woordvoerder van de provincie zegt dat die toets aan het geurbeleid niet nodig is. Als het om nieuwe vergunningen zou gaan, dan is een toets wel vereist. Het gaat volgens de woordvoerder hier echter om bestaande vergunningen die al werden verleend toen dit geurbeleid nog niet gold.

De vergunningen zijn na eerdere kritiek van de Raad van State slechts aangepast. De raadsman van de omwonenden bestrijdt dat. De eerder verleende vergunningen zijn door de Raad vernietigd en dus is er nu sprake van nieuwe vergunningen die vorig jaar zijn verleend. Toen gold inmiddels wel het Friese geurbeleid.

Bescherming woningen

Volgens de woordvoerder van de provincie zouden de vergunningen overigens een toets aan het geurbeleid wel overleven, maar daarvoor moet dan wel worden afgeweken van dit beleid. Daar is volgens haar een mogelijkheid voor geboden.

Noodzakelijk is dan wel dat enkele woningen in de buurt minder bescherming krijgen tegen geurhinder. Het gaat volgens de woordvoerder om woningen die al in een omgeving liggen waar stankhinder bestaat. 'Het buitengebied heeft het karakter van een agrarische werkomgeving.'

Stankhinder

Verder is er een afvalverwerker in de buurt die ook al stankhinder veroorzaakt. De omwonenden bestrijden dit ook. Volgens hun woordvoerder liggen enkele woningen bijna aan de rand van het dorp of aan een bosrand. Daar kun je nauwelijks spreken van een agrarische werkomgeving en dus moeten die woningen beter worden beschermd dan de provincie nu wil doen, vinden de buurtbewoners.

De Raad doet over enkele maanden uitspraak.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer