Groningse akkerbouwer filmt goudjakhals

Akkerbouwer Jan Kolhorn uit het Groningse Uithuizermeeden filmde vorige week woensdag tijdens het aardappelpoten een goudjakhals. Het is voor het eerst dat het dier in het wild op camera is vastgelegd in Nederland. 'Heel bijzonder', vindt de akkerbouwer.

Groningse+akkerbouwer+filmt+goudjakhals
© Natuurtoezicht.nl

'Vanuit de trekker zag ik een vreemd beest. Het dier liep op zo'n 25 meter afstand, langs de slootkant. Ik heb snel mijn telefoon gepakt en het beest gefilmd. Hij was snel weer weg. Hier in de buurt lopen veel vossen, maar daarvoor was het dier te groot. Ik heb ook aan een wolf gedacht', doet Jan Kolhorn verslag.

De akkerbouwer liet de beelden zien aan zijn jagers. 'Zij hebben er meer verstand van dan ik. Zij gaven aan dat het wellicht een jakhals was. De jagers hebben het doorgestuurd naar de Wild Beheer Eenheid en de provincie. Toen ging het balletje rollen.' Kolhorn liet het dier ook registreren op het Wolvenmeldpunt. 'Allerlei deskundigen hebben zich erover gebogen. Het bleek inderdaad om een goudjakhals te gaan.'


Schapen en weidevogels

Hoewel de akkerbouwer enthousiast is dat hij als eerste het dier in het wild heeft gefilmd in Nederland, heeft de aanwezigheid van de goudjakhals ook een keerzijde. 'Ik vraag me af of we blij moeten zijn met de inheemse soorten in Nederland. Deskundigen zeggen dat hij alleen muizen vangt, maar daar ben ik niet van overtuigd. Het dier doodt ook schapen en grijpt ook weidevogels, vrees ik.'


De goudjakhals komt in West-Europa van oorsprong niet voor. De middelgrote hondachtige leeft vooral in Zuidoost-Europa en grote delen van Azië. De soort was in 2016 en 2017 met een cameraval voor het eerst waargenomen op de Veluwe. Ook is een goudjakhals in 2019 langs een cameraval in Drenthe gelopen, blijkt uit gegevens van het Wolvenmeldpunt. Een goudjakhals beet vorig jaar oktober schapen dood in de Ooijpolder in Nijmegen. Ook in Duitsland vielen schapen ten prooi aan het dier.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 6°
  40 %
 • Woensdag
  20° / 6°
  20 %
Meer weer