Staghouwer: op termijn geen langeafstandsdiertransporten meer

Update - Landbouwminister Henk Staghouwer is voorstander van een verbod op langeafstandstransporten van levend vee naar buiten de Europese Unie, zowel over land als over zee. Om dat te realiseren is hij bij dergelijke transporten voor een verschuiving naar het vervoer van slachtkarkassen, vlees en genetisch materiaal.

Staghouwer%3A+op+termijn+geen+langeafstandsdiertransporten+meer
© Henk Riswick

De nieuwe landbouwminister deed zijn voorstel tijdens zijn eerste deelname aan de landbouwraad met zijn Europese ambtsgenoten. Veel andere EU-landen waren aanmerkelijk terughoudender over meer nieuwe regels voor dierentransporten. Met zijn allereerste bijrage aan het ministersberaad zei de nieuwe landbouwminister dat Nederland op grote lijnen de transitie steunt waar de Europese landbouw voor staat, inclusief de Green Deal en de boer-tot-bordstrategie. Staghouwer deelt de urgentie van hervormingen op het gebied van biodiversiteit en voedselveiligheid.

Daarmee maakte Staghouwer tegenover zijn EU-collega's duidelijk dat Nederland wel een nieuwe landbouwminister heeft, maar dat de Nederlandse opstelling in EU-kwesties vrijwel hetzelfde blijft. Hij gaf aan dat nieuwe dierenwelzijnsregels ook moeten gelden voor diersoorten die tot nu toe niet onder de EU-regels vallen. Ook de nieuwe Duitse landbouwminister Cem Özdemir liet zich daar positief over uit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer