Veetransport weer onder de loep

Het Europees Parlement probeert komende week alsnog het vervoer van levend vee aan strengere regels te binden. In Straatsburg wordt bovendien gestemd over aanvullende voorstellen.

Veetransport+weer+onder+de+loep
© Persbureau Noordoost

Sommige Europarlementariërs proberen met nog strengere amendementen een volledig verbod op transporten van levend vee voor elkaar te krijgen. Een parlementaire enquêtecommissie, bestaande uit 59 Europarlementariërs, voerde het afgelopen jaar onderzoek uit naar misstanden bij diertransporten en deed hiervoor een reeks verbetervoorstellen. De Nederlandse Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) was mede-opsteller van het rapport over de misstanden bij het diertransport.

Het parlement stemt komende week onder meer over voorstellen om te zorgen voor betere stopplaatsen en klepcontroles bij laad- en losplaatsen. Met het oog op dierenwelzijn zouden dieren alleen nog moeten worden vervoerd als ze ouder zijn dan 35 dagen en de buitentemperatuur 30 graden of lager is. De huidige marge voor transporten tot 35 graden wordt geschrapt.


'Gesleep met dieren'

Het Europarlement wil een einde maken aan wat zij 'het gesleep met dieren' noemt, waarbij vee in het ene Europese land wordt gefokt, in andere landen wordt geslacht, en in weer andere landen wordt verwerkt en verpakt.

Europarlementariërs van de Groenen en de Partij voor de Dieren hebben amendementen ingediend voor een vervoersverbod langer dan acht uur voor al het vee, niet alleen voor slachtvee. Dat zou ook moeten gelden voor al het vervoer over zee, hooguit tot 24 uur.

De Partij voor de Dieren pleit in een voorstel voor een maximumtransporttijd van twee uur en wil een totaalverbod op de export van levende dieren naar landen buiten de Europese Unie. In de enquêtecommissie staakte de stemming daarover met dertig tegen dertig stemmen, met één onthouding. In het voltallige parlement kan er alsnog een meerderheid voor zijn.


Omstreden transporten

In een voorstel voor een vervoerslimiet van 24 uur voor veevervoer over zee blijft de Ierse kalverexport naar het Europese vasteland ongemoeid. Dat zou wel de export naar landen buiten de Europese Unie blokkeren. De transporten van bijvoorbeeld tienduizenden schapen vanuit Roemeense havens via de Zwarte Zee en de Bosporus naar Islamitische landen in het Midden-Oosten zijn al jaren omstreden.

De verscheping van kalveren vanuit Spaanse havens naar Noord-Afrika valt ook in de categorie 'export naar buiten de Europese Unie'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer