Helma Lodders: 'Met QLT kwaliteit veetransport optimaliseren'

Net voor de kerstdagen lanceerde Vee & Logistiek Nederland QLT: Qualitysystem Livestock Transport. 'De kwaliteit en de aard van het veetransport in Nederland ligt op een hoog niveau. Met QLT optimaliseren we dat', zegt voorzitter Helma Lodders.

Helma+Lodders%3A+%27Met+QLT+kwaliteit+veetransport+optimaliseren%27
© Twan Wiermans

Hoe is QLT ontvangen?

'Goed. Inmiddels meldden zich al 105 leden om mee te doen aan het systeem. QLT startte officieel per 1 januari in de varkenssector. Omdat niet alles in een keer kan worden gecertificeerd, zitten we nu in een overgangstermijn.'

Binnen QLT is bijvoorbeeld ons eigen hitteprotocol van kracht

Helma Lodders, voorzitter Vee & Logistiek Nederland

Voor welke diergroepen geldt QLT?

'Slachtvarkens, -biggen en -zeugen die van IKB-erkende varkensbedrijven (Integrale Keten Beheersing) naar Nederlandse slachterijen gaan, mogen per 1 januari 2022 alleen nog door een QLT-deelnemer worden vervoerd.

'In de varkenssector was het transport de enige schakel in de keten die nog niet was geborgd in een sectoreigen kwaliteitsregeling.'


En transport anders dan naar de slachterij en die van andere diergroepen?

'Per 1 juli 2022 kunnen ook biggen vanaf en naar IKB-bedrijven alleen nog maar worden vervoerd door erkende transporteurs. 'Voor internationaal transport van varkens en biggen ligt de ingangsdatum op 1 juli 2023. Met andere diersectoren zijn we in gesprek over het certificeren van het transport. Wij willen dit niet eenzijdig opleggen.

'Er was de laatste maanden van 2021 veel discussie over transportwaardigheid. Gecertificeerd transport van bijvoorbeeld oudmelkte koeien kan daarin een verschil maken.'Waarin onderscheidt QLT zich van het gangbare transport?

'QLT bevat een set voorschriften ten aanzien van dierenwelzijn, preventie van dierziekteverspreiding, het gebruik van transportmiddelen en vakmanschap. Binnen QLT is bijvoorbeeld ons eigen hitteprotocol van kracht. De temperaturen die daarin leidend zijn, liggen lager dan de wettelijk gehanteerde. Andere voorbeelden zijn het bewijs van een cursus Reiniging & Ontsmetting (R&O) waarvan elke chauffeur in het bezit moet zijn en een verplicht gps- en klimaatssysteem bij langeafstandstransporten. De kwaliteit van het Nederlandse veetransport ligt op een hoog niveau. QLT is een manier om dat verder te optimaliseren.'

Wie betaalt QLT?

'Iedere veetransporteur met een vervoerdersvergunning en eigen vervoerders kunnen meedoen. Voor leden betaalt Vee & Logistiek Nederland de kosten van onderhoud en doorontwikkeling. Niet-leden betalen daarvoor een jaarlijkse vergoeding. De audit- en controlekosten door de certificerende instantie KiWa-Verin betalen veetransporteurs zelf.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer