Besmetting met leptospirose neemt iets toe

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft het afgelopen kwartaal bij zeven melkveebedrijven een leptospirosebesmetting vastgesteld. Tweemaal werden de antistoffen in de tankmelk aangetoond. Dat is een stijging ten opzichte van de afgelopen jaren.

Besmetting+met+leptospirose+neemt+iets+toe
© Twan Wiermans

Dat blijkt uit het Veekijkernieuws van GD, waarin elk kwartaal nieuws uit de monitoring van diergezondheid bij rundvee wordt gemeld. Naast de zeven vastgestelde gevallen van leptospirose is er nog een verdenking bij een melkveebedrijf. Daar kon geen tweede tankmelkonderzoek meer plaatsvinden, omdat het vee al was afgevoerd.

Wel heeft één van de zeven besmette bedrijven, waarbij nu antistoffen zijn aangetoond, runderen van dit bedrijf gekocht. Twee bedrijven hebben alle dieren met antibiotica behandeld en de status verdacht/behandeld gekregen. Drie van de zeven bedrijven hadden dieren uit Duitsland geïmporteerd. Twee andere bedrijven, waarbij nu antistoffen zijn aangetoond, hebben runderen van Nederlandse melkveebedrijven gekocht, waaronder buitenlandse runderen.


Quarantaineperiode

GD adviseert om dieren uit het buitenland altijd vooraf te screenen, één-op-één te transporteren naar Nederland en de dieren eerst vier tot zes weken in quarantaine te plaatsen. Ook tijdens transport kan namelijk een besmetting plaatsvinden.

'Als de dieren direct na aanvoer zijn onderzocht, onderzoek ze dan aan het einde van de quarantaineperiode nogmaals. Zorg daarnaast bij voorscreening in het buitenland dat een gevoelige test wordt gebruikt. In het buitenland gebruikt men nog vaak de MAT-test, deze test is veel minder gevoelig dan de Elisa die we in Nederland gebruiken', luidt het advies van GD aan veehouders die dieren aanvoeren op hun bedrijf.


Test snel weer negatief

Een half jaar na infectie kan de MAT-test alweer negatief zijn, terwijl de dieren nog wel infectieus zijn. De adviezen gelden uiteraard ook voor dierverplaatsingen binnen Nederland als het herkomstbedrijf niet leptospirose-vrij is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer