Oud-melkveehouder uit Marrum ziet toekomst in Black Angus

Klaas Pieter Osinga uit Marrum had een toekomst voor ogen als melkveehouder. Enkele jaren geleden gooide hij het roer om. Nu houdt de Fries honderd Black Angus-ossen.

Oud%2Dmelkveehouder+uit+Marrum+ziet+toekomst+in+Black+Angus
© Marcel van Kammen

De eerste Black Angus-ossen van Klaas Pieter Osinga uit Marrum zijn 2,5 jaar en slachtrijp. Er moet 350 tot 400 kilo vlees van af komen, verwacht hij. De eigenaar van Black Angus Beef Marrum is er trots op.

'We merken dat deze dieren het beter doen dan de kalveren die we eerder uit Ierland haalden. Ze hebben minder ziekteproblemen. Wij kopen de stiertjes van een melkveehouder uit de buurt. Hij heeft altijd goede kalveren. De stierkalveren zijn een kruising van Holstein en Black Angus. Ze hebben hierdoor iets meer hoogte en iets meer kilo's dan 100 procent Black Angussen.'


110 melkkoeien

Dat hij vleesveehouder zou worden, had Osinga enkele jaren geleden niet kunnen bevroeden. Het was helemaal niet de bedoeling dat hij zou stoppen met melken. 'Zoveel mogelijk melken was mijn streven. In maatschap met mijn ouders molk ik 110 melkkoeien met twee melkrobots.'

Het rustige en nieuwsgierige karakter van de dieren spreekt mij aan

Klaas Pieter Osinga, veehouder in Marrum

Maar de ligboxenstal was helemaal op en investeren in een nieuwe zag de ondernemer niet zitten. 'Mijn opa en vader lieten hier in 1974 als een van de eersten een ligboxenstal bouwen. Er moest behoorlijk worden geïnvesteerd in een nieuwe stal en we moesten grond bijkopen omdat we met 35 hectare land in eigendom wat krap zaten.'


Hoge grondprijs

De grondprijs ligt in de pootgoedregio op 90.000 tot 100.000 euro, weet de veehouder. 'Ik wilde mij niet zover in de schulden steken. Je moet wel met je volle verstand erbij blijven. Als het niet kan, kan het niet.'

Osinga verkocht in 2015 de koeien en ging jongvee van melkveehouders uit de buurt opfokken. 'Een toekomst zonder vee zag ik niet zitten. We hadden voldoende ruimte. Al gauw liepen hier tweehonderd kalveren van twee boeren uit de buurt.' Vier jaar later, in 2019, stopte hij met de opfok.


Mooie koe

'Op Omrop Fryslân zag ik een item zag over Hans Kerkhof van Frysk Black Angus. Zijn enthousiasme deed wat met me. Het rustige en nieuwsgierige karakter van de dieren spreekt mij aan. Bovendien is het een mooie koe om naar te kijken. En niet onbelangrijk: het ras zou op het buitendijkse land dat wij van natuurorganisatie It Fryske Gea pachten perfect passen. Het land is enorm ruig en er groeit van alles.'

Om meer kennis te vergaren over het van oorsprong Schotse (Aberdeen) ras ging Osinga met Kerkhof naar Ierland. 'Daar was ik helemaal om. Om te beginnen kochten we in Ierland veertig kalveren van twaalf tot dertien maanden oud.'


Potstal

De veehouder liet vorig jaar oktober een semipotstal bouwen, een investering van zo'n 100.000 euro. 'We kunnen nu beter afmesten op stro. Op de oude fundering van de stal hebben we een spant gebouwd.'

Streven is om de kringloop zoveel mogelijk te sluiten. Dat lukt niet helemaal. 'Als we in de winter alleen kuil bijvoeren, duurt het afmesten te lang. Daarom krijgen de ossen aardappelsnippers, zodat ze een extra vetlaagje krijgen.'


Niet omschakelen

Osinga zit dicht tegen biologisch aan, maar wil niet omschakelen, benadrukt hij. 'De markt daarvoor is te klein en ik ben er geen voorstander van. De dierenarts komt hier weinig. De castratiekosten zijn onze grootste post bij de dierenarts. Maar als een dier longontsteking heeft, wil ik hem wel laten behandelen met antibiotica.'

Elke maand laat de ondernemer voor de thuisverkoop een dier slachten bij Slagerij Schreiber in Ferwert. Via de website van Black Angus Beef Marrum en aan huis kunnen klanten het vlees bestellen. De rest van de dieren wordt geslacht voor verkoop in een plaatselijke supermarkt, een aantal boerderijwinkels en de horeca. De afzet richting klanten is een uitdaging, merkt de veehouder. 'Je moet veel aan pr doen. We zijn behoorlijk actief op sociale media.'

Behalve op zijn eigen bedrijf werkt Osinga als zzp'er in de agrarische sector. 'Mijn partner Janneke heeft een baan bij Medisch Centrum Leeuwarden. Dat is financieel nodig. Mijn vader werkt hier ook nog. Het verdienmodel is een uitdaging. We merken dat de bekendheid en daarmee de vraag meer wordt. Omdat ik het bedrijf vorig jaar heb overgenomen, is een vast inkomen een mooie basis. De extraatjes moeten uit de thuisverkoop komen.'


Plannen voor boerderijwinkel

In zijn kantoor heeft veehouder Klaas Pieter Osinga uit Marrum twee vriezers vol Black Angus-vlees voor de thuisverkoop staan. Dat loopt goed. 'Sommige mensen rijden er 50 kilometer voor, dus het is zeker kansrijk', stelt Osinga. 'We denken na over een boerderijwinkel om de afzet te vergroten. Dat is een uitdaging. Want we moeten behalve vlees ook andere producten verkopen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer