Black Angus is prima Fries streekproduct

Hans Kerkhof kwam in 2016 in Ierland voor het eerst in contact met het Black Angus-runderras. En na een proeverij wist hij het zeker: dit heerlijke vlees moest ook in Nederland worden geproefd. Nu levert hij vlees aan zo'n veertig restaurants.

Het succesverhaal van de veehouder uit Akkrum en zijn Frysk Black Angus begint eigenlijk niet zo best. 'Ik heb zo'n 12 hectare land en had begin juni 2015 zo'n 63 vaarzen die ik vrij makkelijk kon verkopen naar Engeland.'

Op de peildatum voor de fosfaatrechten, had hij hier nog maar vijf pinken lopen met als gevolg geen fosfaatrechten. 'Dus moest ik op zoek naar een alternatief. En juist omdat vleesvee vrij is van fosfaatrechten, heb ik het besluit genomen om een eerste groep ossen vanuit Ierland in te voeren. En de reacties op het vlees waren zo goed, dat ik al vrij snel een tweede groep heb opgehaald.'

Vermarkten

Momenteel heeft Hans Kerkhof een veestapel met zo'n zestig dieren. Hij is een fokprogramma begonnen, zodat hij vanaf volgend jaar zijn eigen lijn bij zijn bedrijf heeft lopen. Black Angus-vee dat puur op Friese bodem is opgegroeid. En juist dat streekelement is erg belangrijk voor het vermarkten van het vlees.

• Lees ook: Ierse Black Angus doet het goed in Friese wei

Commercieel gezien is dit niet echt een interessant ras, omdat de dieren vrij klein zijn en langer moeten weiden dan andere vleesrassen voordat ze naar de slager kunnen. Alleen door er een stuk vlees met een streekverhaal van te maken, kun je net dat plusje op de prijs krijgen dat je nodig hebt als veehouder.'

Kerstmis

Kerkhof selecteert zo halverwege oktober een aantal ossen die hij op stal zetten met het oog op Kerstmis. 'Dit ras moet sober opgroeien, puur gras dus. Alleen in de laatste twee maanden voor de slacht, geef ik ze extra mais en brokken om de marmering van het vlees mooi te krijgen en een klein laagje vet. En wat je dan proeft, is echt briljant.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer