Ierse Black Angus doet het goed in Friese wei

Voor de derde keer in korte tijd haalde oud-jongveehouder Hans Kerkhof uit Akkrum half april een koppel jonge Black Angus-ossen uit Ierland. Inmiddels grazen er tachtig Ierse runderen op zijn 12 hectare land.

'Het loopt wat uit de klauwen. Steeds meer restaurants willen het vlees op de menukaart', geeft de ondernemer aan. De eerste kalveren gefokt in de buurt bij collega-veehouders zijn net geboren. 'Wij willen uiteindelijk naar Fryske Black Angussen. Dan is het cirkeltje voor een echt streekproduct rond.'

Met de omschakeling van jongvee naar vleesvee maakte de mede-oprichter van fokkerijorganisatie Xsires vorig jaar 'van een nood een deugd.' Hij kreeg geen fosfaatrechten omdat hij vlak voor de peildatum twee vrachten had verkocht voor export. 'Ik heb dikke vette pech gehad', stelt hij. 'Op 1 mei 2015 had ik nog 63 stuks jongvee. Op de peildatum 2 juli 2015 die bepalend was hoeveel fosfaatrechten ik zou krijgen had ik nog vijf pinkjes over.'

Chagrijnig

Kerkhof krabde zich achter zijn oren wat hij met zijn 12 hectare land moest. Mais verbouwen of gras verkopen dat was voor hem geen optie hier op de Friese klei. 'Ik kan wel de hele tijd chagrijnig blijven dat ik geen jongvee meer kan houden; maar dat schiet niet op. Ik moest een alternatief verzinnen.'

• Lees ook: Black Angus is prima Fries streekproduct

Voor zijn werk voor Xsires komt hij veel in Ierland. 'Ik heb mij in het ras verdiept. Black Angus kun je niet volproppen met mais en krachtvoer, dan zijn ze zo weg. De dieren moeten sober gevoerd worden. Ze doen het bij uitstek goed op een grasrantsoen. De dieren groeien langzamer en dat komt het rijpingsproces ten goede. Dat uit zich in de geweldige smaak van het gemarmerde vlees.'

Vleespakketten

De kalveren kalven daarbij makkelijk af en is het een heel vriendelijk ras. Inmiddels is Kerkhof een samenwerking met slagerij Van Huisstede uit Dronrijp aangegaan om het vlees te verkopen aan de veertig restaurants onder het merk Fryske Black Angus Beef. De verkoop van vleespakketten aan particulieren doet hij zelf. 'Mensen willen weten waar het vandaan komt en hoe de dieren gehouden zijn; zeker nu er steeds meer voedselschandalen zijn.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer