Mechanisatiesector start 2022 met positieve verwachtingen

Fabrikanten, importeurs en dealerbedrijven in agro, groenbeheer en bedrijfslogistiek zijn positief gestemd over de bedrijfseconomische ontwikkelingen voor de aankomende zes maanden. Dat heeft te maken met de gunstige verkoopprijzen en bezetting het afgelopen halfjaar.

Mechanisatiesector+start+2022+met+positieve+verwachtingen
© John Deere

Dat laat brancheorganisatie Fedecom weten naar aanleiding van een enquête. De bedrijfsresultaten zijn in het afgelopen halfjaar nagenoeg gelijk gebleven of licht gegroeid. Opvallend is de blijvend grote behoefte aan personeel in de sector. Ruim de helft van de deelnemers aan de enquête heeft vacatures openstaan.

De peiling laat zien dat fabrikanten en importeurs positiever zijn dan dealerbedrijven. Vooral de kansen die afzet en prijsstijgingen bieden, heeft daar invloed op. Overigens was 75 procent van de respondenten dealerbedrijf en 25 procent fabrikant of importeur.


Binnenlandse markt

Uit de enquête blijkt dat fabrikanten en importeurs ook positiever zijn als het gaat over de binnenlandse markt. Fedecom constateert dat dealers minder optimistisch zijn over de binnenlandse verkopen, zowel bij verkoop van nieuwe en gebruikte machines als bij onderdelen.

Volgens de respondenten is de export in de tweede helft van 2021 beperkt doorgegroeid. De verwachtingen voor het komend halfjaar zijn beter. Meer dan 40 procent van de fabrikanten en importeurs heeft de buitenlandse verkoop zien groeien. Fabrikanten zijn gemiddeld voor meer dan 30 procent afhankelijk van export. Voor dealerbedrijven is dat met 15 procent een stuk lager. Een aanzienlijk deel van de bedrijven schat het komend halfjaar hoger in.


Tegenvallende bezetting bij dealers

De verbeterde bezetting van de werkplaats in de tweede helft van 2021 viel bij de meeste dealers tegen. Zij voorspellen voor het komend halfjaar wel weer een verbetering. Bij de fabrikanten verbeterde de bezetting van de productielijnen volgens plan. De bedrijven verwachten dat komend halfjaar op peil te houden. Opvallend is de voorspelde toename van benodigde arbeidskrachten en tegelijkertijd het grote aantal vacatures.

Het gemiddelde aantal vacatures bij de respondenten noteert 1,5 en is lastig te vullen. De extra benodigde arbeidskrachten past bij de verwachte afzetgroei van de fabrikanten. Ruim 90 procent van de deelnemers aan de enquête zag het afgelopen jaar een grote stijging in de verkoopprijzen. Eenzelfde groep verwacht dat de verkoopprijzen komend halfjaar door blijven stijgen.


Logistieke verstoring

Door logistieke verstoring en schaarste van grond- en hulpstoffen, onderdelen en componenten lijkt de levering van machines ook de komende periode in het gedrang te komen. De ontwikkeling van de bedrijfsresultaten over de tweede helft van het afgelopen jaar is als redelijk positief ervaren. Voor 2022 verwachten de bedrijven dat het bedrijfsresultaat zich gelijk beter gaat ontwikkelen.

Vanwege de coronacrisis en het nieuwe regeringsbeleid zijn mechanisatiebedrijven nog duidelijk afwachtend. In totaal namen 120 respondenten deel aan de enquête van Fedecom. Dit waren 88 dealerbedrijven, waarvan dertig gemengd. 32 deelnemende bedrijven waren importeur en fabrikant.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer