RVO: onrust bemoeilijkt zakendoen in Kazachstan

Bedrijven die zaken willen doen in Kazachstan treffen momenteel een zeer instabiel land aan. Sinds begin januari verkeert het land in onrust wegens een stijging van energieprijzen. Nederlands bedrijven investeren onder meer in de land- en tuinbouwsector in de voormalige Sovjetrepubliek.

RVO%3A+onrust+bemoeilijkt+zakendoen+in+Kazachstan
© Dalsem Greenhouse Projects

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) waarschuwt op de website dat het op dit moment ‘lastig’ zakendoen is en raadt bedrijven aan om alleen naar Kazachstan te reizen indien strikt noodzakelijk, of af te wachten tot de situatie is gestabiliseerd. In delen van het land is de noodtoestand afgekondigd.


Over de economie zegt de RVO dat deze sinds de onafhankelijkheid in het land in 1991 fors groeide. Kazachstan is qua omvang van de export het 63e land waar Nederland zaken mee doet. In 2020 exporteerden Nederlandse bedrijven voor ongeveer 560 miljoen euro aan goederen naar het land.

In dat jaar importeerde Nederland voor ongeveer 93 miljoen euro aan goederen. In 2019 was de export naar Kazachstan goed voor 492 miljoen euro, een waarde die ongeveer gelijkstaat aan die van de export naar landen als Chili en Nieuw-Zeeland.

Als belangrijkste exportproducten heeft Kazachstan olie, mineralen en gas. Kazachstan is ook producent van uranium en heeft 12 procent van de wereldvoorraad aan uranium, blijkt uit cijfers uit december 2021 van de World Nuclear Association.


Glastuinbouwcomplex

Het land wil minder afhankelijk worden van de export van fossiele brandstoffen en ziet de land- en tuinbouw als een belangrijke nieuwe groeisector. Het land heeft 91 miljoen hectare onontgonnen grond dat geschikt gemaakt kan worden voor landbouw. Een eerste plan is de aanleg van in totaal 3000 hectare glastuinbouw voor productie voor de lokale markt en de export. Het land heeft met het aangrenzende Rusland en China interessante afzetmarkten naast de deur.

Nederland is een belangrijke leverancier van uitgangsmateriaal en kassen bij deze ontwikkeling. In juni 2021 maakte de Landbouwraad bekend dat een consortium van bedrijven uit de Nederlandse tuinbouwsector fors gaat investeren in Kazachstan. Het gaat om een investering in onder meer bouw van kassen, biologische gewasbescherming, pootgoedverbetering en opbouw van praktische land- en tuinbouwkennis.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer