Wel hoogpathogene vogelgriep in Bentelo

De vogelgriep op het legpluimveebedrijf in het Overijsselse Bentelo is van het hoogpathogene H5N1-type. De 120.000 hennen op het bedrijf worden geruimd. Op een tweede bedrijf van dezelfde pluimveehouder, op korte afstand van het andere, worden 69.000 hennen preventief geruimd.

Wel+hoogpathogene+vogelgriep+in+Bentelo
© Twan Wiermans

Het bedrijf in Bentelo is het elfde bedrijf dat wordt getroffen door de vogelgriep dit seizoen. Daarnaast zijn vier bedrijven preventief geruimd en is de vogelgriep gevonden op negen hobbybedrijven. Vorig vogelgriepseizoen, dat erg lang duurde, werden twaalf pluimveebedrijven en dertien hobbybedrijven getroffen door de vogelgriep.

In een zone van 1 kilometer rondom het besmette bedrijf in Bentelo liggen nog drie andere pluimveebedrijven. Een van deze bedrijven staat leeg. De overige twee bedrijven hebben geen directe contacten met het besmette bedrijf, er is dus geen sprake van een verhoogd risico op besmetting door risicovolle contacten. Deze twee bedrijven blijven geblokkeerd en worden intensief gemonitord.

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf liggen nog vier pluimveebedrijven, deze worden bemonsterd op vogelgriep. In de 10 kilometerzone rond het bedrijf in Bentelo liggen 32 andere pluimveebedrijven.

Vervoersverbod was al ingesteld

Het vervoersverbod dat 4 januari werd ingesteld in de 10 kilometerzone blijft uiteraard van kracht.

Alle landelijke maatregelen om verdere verspreiding van de hoogpathogene vogelgriep te voorkomen blijven gelden. Dat zijn de ophok- en afschermplicht. Een bezoekverbod voor locaties met risicovogels geldt voor zowel pluimveebedrijven als hobbyhouders. Bij een noodzakelijk bezoek van pluimveebedrijven geldt de doucheverplichting.

Voor het vervoer van hoenderachtigen (zoals kalkoenen), ganzen en eenden gelden extra regels. Dat mag alleen van bedrijf naar bedrijf zonder tussenstop, moet voldoen aan de hygiëneprotocollen en vooraf is een klinische inspectie door de dierenarts vereist.

Meldplicht belangrijk

Belangrijk is ook de aangescherpte meldplicht die geldt voor houders van leghennen, vermeerderingsdieren, vleeskuikens en eenden en de meldplicht voor kalkoenen. Hierbij moeten pluimveehouders eerder melding maken bij de NVWA van uitval van hun pluimvee, waardoor besmettingen met vogelgriep eerder aan het licht kunnen komen en de kans op verspreiding kleiner wordt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer