Meer Friese boeren helpen patrijs met wintervoedselveld

Het aantal hectares wintervoedselakkers in Zuidoost-Friesland is verdubbeld naar 27. Boeren en de collectieve agrarische natuurvereniging Elan hopen hiermee dat kwetsbare vogels als de patrijs zaden vinden om te overwinteren.

Meer+Friese+boeren+helpen+patrijs+met+wintervoedselveld
© Landschap Overijssel

Vorig jaar legden acht boeren ruim 13 hectare voedselakker aan. Dit jaar doen vijftien deelnemers mee aan het beheer van het leefgebied Open Akker.

Wintervoedselakkers zijn vaak brede stroken die voor 90 tot 100 procent bestaan uit granen en kruiden die niet worden geoogst en ondergeploegd tot het volgende jaar (mei-maart).


Voedselbron

De zaden blijven in de winter op de akker. Hiermee zijn de stroken een belangrijke voedselbron en ook schuilplaats voor overwinterende akkervogels zoals veldleeuwerik, geelgors, kneu, maar vooral ook patrijs.

De akkers zijn ook belangrijk voor muizen, die op hun beurt uilen en roofvogels aantrekken. Ook in de zomer zijn deze akkers een voedselbron voor vogels door de aanwezigheid van insecten.

De akkers zijn ook belangrijk voor muizen, die op hun beurt uilen en roofvogels aantrekken. Ook in de zomer zijn deze akkers een voedselbron voor vogels door de aanwezigheid van insecten.


Informatiebord

Om de burger erbij te betrekken, onthulde landbouwgedeputeerde Klaas Fokkinga (FNP) onlangs een van de tien informatieborden over het project bij maatschap Jongsma in Ravenswoud. 'Wat ik dan het mooiste vind, is om met eigen ogen te zien hoe dit agrarisch natuurbeheer in de praktijk uitpakt. Want daar doen we het allemaal voor. Als provincie hebben we gezegd dat we de transitie naar een meer natuurinclusievere manier van boeren willen bevorderen. Dat gebeurt hier.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer