Verkoop Hamletz-varkensvlees naar SuperUnie

Retailorganisatie Superunie gaat het 2-sterrenvarkensvlees Hamletz verkopen. Rond week 41 wordt het naast het reguliere assortiment gevoerd in een aantal winkels van vijf Superunie-leden: Boon, Deen, Hoogvliet, Plus en Poiesz.

Verkoop+Hamletz%2Dvarkensvlees+naar+SuperUnie
© Ilona Lesscher


De pilot draait gedurende twaalf weken, waarna in 2019 de afzet wordt opgeschaald naar zeshonderd winkels van Boon, Deen, Hoogvliet, Plus en Poiesz. Hamletz past binnen de duurzaamheidsvisie van Superunie, laat algemeen directeur Dik Roozen weten. Superunie bedient ongeveer eenderde van de Nederlandse consumenten.

Dartelstal

Producent van Hamletz is de familie Ten Have-Mellema uit Beerta. Om te voldoen aan de eisen die worden gesteld voor het 2-sterrencertificaat, moesten nieuwe stallen worden gebouwd. Zo werd eerder al een stal voor de zeugen gebouwd en een voor kraamzeugen met vrijloophokken.

De nieuwe stal voor de vleesvarkens (Dartelstal voor het Hamletz-varken) werd vandaag officieel geopend. In al deze stallen is bijzondere aandacht besteed aan dierenwelzijn. Zo zijn er buitenverblijven, krijgen de varkens meerdere keren per dag vers stro en hebben de vleesvarkens in de Dartelstal dubbel zoveel ruimte als wettelijk verplicht.

• Lees ook: Dartelstal laatste schakel tot Hamletz

Als eerste varkenshouder in Nederland ontving de familie Ten Have-Mellema het 2-sterrencertificaat van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming.

Bijzonder stukje vlees

'In een tijd waarin consumenten steeds bewuster vlees consumeren, past een concept als Hamletz uitstekend', zegt Annechien ten Have-Mellema. 'Vlees wordt minder vanzelfsprekend en als de consument het eet, moet het bijzonder en lekker zijn', geeft sectorspecialist Els van Diermen van Rabobank aan. 'Hamletz past daar perfect in.'

Dik Roozen van Superunie is trots dat zijn organisatie Hamletz gaat verkopen. 'Wij denken dat het haalbaar is. Maar het wordt ook nog wel spannend of genoeg consumenten het gaan omarmen.'

'Soms moet je laten zien wat het wenkend perspectief kan zijn van een varkenshouderij die duurzamer is', reageert Hugo van Kasteel, directeur Duurzame ketens en dierenwelzijn bij het ministerie van Landbouw.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer