ABN Amro: 'Belastingschuld agrosector lager dan gemiddeld'

Het aantal bedrijven in de agrarische sector met een belastingschuld is beduidend lager dan het landelijke gemiddelde. In diverse andere sectoren is het aantal bedrijven met belastingschuld het afgelopen jaar juist sterk opgelopen door de corona-uitbraak.

ABN+Amro%3A+%27Belastingschuld+agrosector+lager+dan+gemiddeld%27
© Twan Wiermans

Dit blijkt uit onderzoek van ABN Amro dat is gebaseerd op data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en transactiedata van de bank. Het gaat bij het uitstel vooral om omzetbelasting en personeelskosten, zoals loonheffing, sociale premies en inkomstenbelasting.

Het demissionaire kabinet-Rutte III neemt naar verwachting deze week een besluit over de toekomst van de noodpakketten en het daarbij behorende belastinguitstel nu de uitstelregeling op 1 juli afloopt.

Sierteelt

De agrarische sector kreeg al vroeg te maken met de gevolgen van de corona-uitbraak in Europa. Nog voordat in ons land de beperkingen golden, zagen onder meer siertelers de uitvoer naar Italië flink dalen. Toch is de belastingschuld in deze branche minimaal. Dit heeft alles te maken met de sterke en snelle opleving van de sierteeltuitvoer vanaf juni.

Volgens de laatst bekende data heeft 5 procent van de sierplanten- en bloembollentelers uitstel van belasting toegekend gekregen. Deze branche zit daarmee flink lager dan het landelijk gemiddelde van 10,4 procent, al is het percentage bedrijven met belastingschuld in de gehele agrarische sector laag.

Vooruitzichten

De bedrijven uit de sierteelt hebben gezamenlijk een schuld van 22 miljoen euro. De vooruitzichten voor deze branche zijn gunstig. De uitvoer neemt toe en ook de prijzen lijken op orde waarmee het terugbetalen van de belastingschuld voor veel bedrijven daarom ook geen probleem hoeft te vormen.

Dat de negatieve gevolgen van de coronacrisis uiteindelijk meevielen, blijkt ook uit het feit dat een derde van de ondernemers in sierplanten en bloembollen hun aanvankelijke belastingschuld alweer hebben afgelost.

Fritesaardappelen

Ook andere sectoren voelden de gevolgen van de coronacrisis. Vooral de afzet van fritesaardappelen en diverse vleessoorten ondervonden hinder. Voor de agrarische sector geldt dat 4 procent van de ondernemers uitstel van belastingbetaling heeft aangevraagd. Dat is weinig ten opzichte van veel andere economische sectoren.

Bij de groothandel van voedingsmiddelen heeft bijvoorbeeld 15 procent en bij restaurants 44 procent van de bedrijven uitstel van belasting toegekend gekregen.

Inkomens lager

Wel lag volgens data van Wageningen University & Research het inkomen van boeren en tuinders in 2020 met 54.000 euro onder het langjarige gemiddelde van 59.000 euro. Dit kwam doordat de kosten met 3 procent stegen, terwijl de inkomsten met 2 procent afnamen. In totaal hebben bedrijven in de land- en tuinbouw een belastingschuld van 133 miljoen euro.

Voor de bedrijven die een belastingschuld hebben opgebouwd, kan inflexibele terugbetaling overigens vervelend uitpakken. De gemiddelde schuld per bedrijf is circa 45.000 euro.

Belastingschuld

De verschillen tussen de branches en tussen bedrijven als het gaat om bedrijfsomvang zijn groot. De branches die door de overheidsmaatregelen zijn gesloten, springen hier direct uit in negatieve zin. Bij restaurants heeft bijvoorbeeld ruim 44 procent een belastingschuld uitstaan.

Deze schuld is gemiddeld opgelopen tot bijna negen keer de volledige maandelijkse bedrijfswinst van 2019. Zouden de restauranthouders deze schuld binnen de door de fiscus gestelde 36 maanden terugbetalen, dan kost dat bijna 24 procent van de maandelijkse bedrijfswinst.

Tijdens de lockdown is bij 10 procent van de bedrijven een belastingschuld ontstaan van in totaal 16 miljard euro. Deze schuld drukt voor specifieke groepen de komende maanden fors op het resultaat. Andere sectoren waarin veel belastinguitstel is aangevraagd, zijn de kledingbranche (33 procent) en de schoenenbranche (35 procent). Bij de supermarkten beperkt bleef dit aantal beperkt tot 13 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer