Glastuinbouw wil snel gasplan

Het kabinet moet haast maken met een gasplan voor Nederland. Dat stelt Glastuinbouw Nederland.

Glastuinbouw+wil+snel+gasplan
© Twan Wiermans

De koepelorganisatie voor glastuinders noemt het een bijzonder gevaarlijke zet van het kabinet dat het besloot te stoppen met de eigen productie van gas vanuit Groningen in 2018, de gasvoorziening wil overlaten aan commerciële partijen en niet heeft gezorgd voor een noodplan of stok achter de deur.

Meerdere experts op het gebied van energie hebben deze week laten weten dat de levering van gas deze winter niet kan worden gegarandeerd. 'Voor sectoren als de glastuinbouw kan dat nadelig uitpakken', stelt Alexander Formsma, beleidsspecialist energie en klimaat bij Glastuinbouw Nederland.

Onbekend is wie of welke sector het eerste de dupe is van een gastekort. In overleg met onder andere de glastuinbouw moet Den Haag daarom zo snel mogelijk een plan klaar hebben.


Een gastekort in de sector heeft een negatief effect op de financiële gezondheid en investeringscapaciteit van glasbedrijven.

Glastuinbouw Nederland heeft al eerder laten weten dat de huidige hoge energieprijzen, gedreven door een mogelijk gastekort, een negatief effect hebben op de energietransitie bij glastuinders. De glastuinbouwsector streeft naar een klimaatneutrale productie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer