Friese pootaardappelen op de boot naar Algerije

Medewerkers van akkerbouwer Haye Bruining in het Friese Wijnaldum sorteren pootgoed van het ras Fabula. 'Deze aardappelen gaan via Harlingen op de boot naar Algerije', zegt Bruining.

Friese+pootaardappelen+op+de+boot+naar+Algerije
© niels de vries

Het pootgoed gaat tot eind december of begin januari naar het Noord-Afrikaanse land. Daarna gaan de poters naar Irak. 'Vanaf februari leveren we in Europa. Pootgoed van Innovator en Challenger exporteren we rechtstreeks naar België en Duitsland', licht Bruining toe. Daarnaast teelt het bedrijf onder meer de rassen Sifra en Edison.

De akkerbouwer is niet helemaal tevreden over de sortering. 'De maat is wisselend. Het verschilt per perceel, de ene knol is grover dan de andere. Ook zijn dit voorjaar door de natte omstandigheden knollen gestikt. Hierdoor hadden de aardappelen problemen met de opkomst.' De verstikte knollen komen nu aan het licht in de bewaring. 'Met rooien komen de knollen naar boven. Dan komt er zuurstof bij en start het rottingsproces', aldus Bruining.

De Friese ondernemer rooide de aardappelen in september en oktober. De omstandigheden waren wisselend. 'In het begin was het goed te doen. Daarna werd het droog en op het eind was het weer nat.' Naast 50 hectare pootgoed teelt Bruining 25 hectare suikerbieten, 8 hectare uien en 20 hectare tarwe.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer