Supermarktplant meer dan impulsaankoop

Kwekers Trots van Aldi en handelsbedrijf Royal Lemkes is tot nu toe het enige retailmerk voor planten in Nederland. Aangesloten bedrijven kweken op contract en moeten voldoen aan kwaliteits- en duurzaamheidseisen. Bekendheid bij de consument en leverzekerheid zien de telers als voordelen van het merk, de prijzen zouden wel wat hoger mogen.

Supermarktplant+meer+dan+impulsaankoop
© Foto: Frank de Roo

Kwekers Trots is het exclusieve plantenmerk van handelsbedrijf Royal Lemkes in Bleiswijk en Aldi in Nederland. Zij hebben het in maart 2019 in de markt gezet omdat consumenten steeds meer willen weten over de planten die zij kopen. Over de verzorging bijvoorbeeld, maar ook waar de planten oorspronkelijk vandaan komen en wie de kweker is.

In het assortiment zitten groene kamerplanten, tuinplanten en perkgoed. 'Het is het eerste retailmerk voor planten en nog steeds uniek in Nederland', zegt senior accountmanager Jaco Blom van Royal Lemkes dat al 25 jaar samenwerkt met supermarktketen Aldi.

Kwekerij Green05 is vanaf het eerste uur betrokken bij het concept. Op met negen vestigingen in Lansingerland en Westland met in totaal 34 hectare kweekt Green05 groene kamerplanten en bloeiende tuinplanten. Salesmanager Pieter Wesstein vertelt dat zijn bedrijf daarvoor ook al perkgoed leverde voor de acties van Aldi, maar dat het nieuwe concept voordelen biedt.

Consument wil graag meer kopen dan alleen maar een plantje

Jan Heijstek, Aldi

'Kwekers Trots zorgt voor een stukje bekendheid bij de consument. We kunnen laten zien hoe trots we zijn op onze producten en met hoeveel passie, verantwoordelijkheid en duurzaamheid wij onze planten kweken', stelt Wesstein.


Gezondheid en veiligheid

De aangesloten kwekerijen moeten een Global GAP-certificaat hebben en werken volgens de GRASP-module om te zorgen voor veiligheid, welzijn en gezondheid van werknemers.

Marie-Aimée Lamers is verkoopmedewerker bij de groenekamerplantenkwekerij Bunnik Plants met meerdere vestigingen in Bleiswijk en een omvang van zo'n 25 hectare. Haar bedrijf is sinds twee jaar aangesloten bij Kwekers Trots en kon gemakkelijk instappen, omdat het al voldeed aan de kwaliteits- en duurzaamheidseisen van Aldi.

Lamers ziet als grootste voordeel van Kwekers Trots dat Bunnik Plants direct in contact heeft met de eindklant, zodat die als ambassadeur voor hen kan optreden. Het bedrijf levert via Kwekers Trots jaarlijks zo'n 185.000 planten aan acht acties van Aldi, relatief weinig gezien de wekelijkse productie van 700.000 planten.


Tekst gaat verder onder kader.

Seizoensproduct Goede Bloeier is favoriet bij consument

Bij Kwekers Trots zijn 50 tot 60 kwekers aangesloten, waarvan 95 procent uit Nederland. De overige planten, zoals oleanders en kruidenplanten, komen uit Duitsland, Spanje en Italië. Om het voor de consument zo overzichtelijk mogelijk te maken, zijn de planten van Kwekers Trots ingedeeld in vier basistypes: Zuiver Figuur voor luchtzuiverende planten, Snelle jongen voor snelle groeiers, Simpel Type voor planten die weinig verzorging nodig hebben en Goede Bloeier, een naam die voor zich spreekt. Deze laatste is favoriet bij de consument. In de toekomst zullen hoogstwaarschijnlijk nog meer types volgen. Sinds de introductie van Kwekers Trots is de verkoop in de vijfhonderd Nederlandse Aldi-supermarkten gegroeid tot meerdere miljoenen planten per jaar. Vooral seizoensplanten zijn populair. Maar ook groene kamerplanten doen het goed en de verkoop daarvan zal naar verwachting nog verder groeien.

'Met de vaste contracten zijn we blij. We weten minimaal een half jaar van tevoren welke soorten in wat voor keramiek we moeten leveren. De marges zouden beter kunnen. We zien wel meer potentie, maar dat kan alleen als de klant bereid is meer te betalen, zeker nu de grondstofprijzen fors gestegen zijn door de coronacisis', zegt Lamers.

Green05 levert ook verder vooral aan retailbedrijven en is gewend om op contract te telen. Jaarlijks levert de kwekerij ruim een miljoen planten aan Aldi, ook als mix. In het voorjaar levert Green05 regelmatig perkgoed voor de Aldi-acties en in de rest van het jaar zijn er gedurende een aantal weken acties met groene kamerplanten. Ook voor Wesstein vormt de prijsstelling een punt van discussie.


Kostprijs stijgt wel

'Wij begrijpen heel goed dat supermarkten de prijzen graag zo laag mogelijk houden, maar onze kostprijs is wel omhoog gegaan. Bijvoorbeeld doordat we al tien jaar biologische gewasbescherming gebruiken en doordat onze loonkosten zijn gestegen. Ik ben ervan overtuigd dat het voor alle partijen van belang is dat we een kwalitatief hoogwaardig product leveren tegen een zo eerlijk mogelijke prijs', zegt Wesstein.

Volgens Blom loopt op de verkoop van planten nu zo goed, dat de vraag het aanbod overtreft en er schaarste dreigt te ontstaan. 'Dat zou kunnen leiden tot hogere prijzen voor de kwekers. Bovendien ziet Aldi planten niet alleen meer als impulsaankoop die niet meer dan 5 euro mag kosten, maar verkoopt de winkelketen nu ook planten tot 14,99 euro.'


Plant als trendy aankoop

Het consumentenbereik groter is geworden door vernieuwing van de winkels, optimalisering van het assortiment en meer aandacht in de media, zegt woordvoerder Marloes van Grotel van Aldi in Nederland. 'We zien steeds meer jongeren en jongvolwassenen hun boodschappen bij Aldi doen. Deze groep consumenten koopt ook graag een trendy plant of een plant die makkelijk is te verzorgen. We bieden dus ook een breder assortiment planten aan met een bredere prijsrange.'

Op de website van Kwekers Trots komen wekelijks kwekers aan het woord om te laten zien dat zij trots zijn op hun producten. Ze vertellen ook het verhaal achter de verschillende planten. Volgens Jan Heijstek, verantwoordelijk voor Kwekers Trots binnen Aldi, krijgt de retailer door de interactie met consumenten goed inzicht in trends.

'Wij zien het merk als een voordeel, het bewijs dat wij kwaliteit leveren', legt Heijstek uit. 'Gezien het aantal bezoekers van de website en sociale media van Kwekers Trots, is onze conclusie dat het voor de consument meer is dan alleen maar een plantje te kopen in de winkels.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  24° / 18°
  70 %
 • Donderdag
  25° / 17°
  20 %
 • Vrijdag
  24° / 15°
  20 %
Meer weer