Landbouwgrond gezocht voor Drentse natuur

Uitvoeringsorganisatie Prolander voor het landelijk gebied benadert de komende dag in de beekdalen van de Drentsche Aa en natuurgebied Elperstroom 103 boeren om in totaal 636 hectare landbouwgrond af te staan voor het afronden van de natuurontwikkeling.

Landbouwgrond+gezocht+voor+Drentse+natuur
© Harry Tielman

Het betreft percelen landbouwgrond die binnen de begrenzing liggen van het Natuurnetwerk Nederland, de opvolger van de Ecologische Hoofdstructuur. De verwerving van de gronden past in de afspraken die in 2011 zijn gemaakt tussen landbouw- en natuurorganisaties in Drenthe.

In het kader van het Groenmanifest is toen vastgelegd bij de afronding van het Drentse natuurnetwerk gelijktijdig versterking van de landbouwstructuur na te streven.

Gelijktijdig

Om het afrondingsproces van de natuurontwikkeling te vergemakkelijken, zet Prolander in het gebied eromheen een kavelruilproject op. 'Prolander pakt beide processen gelijktijdig op', benadrukt projectleider Bert van Guldener.

Boeren die stukken grond voor natuur afstaan, kunnen via de kavelruil zo nodig elders aan een nieuw perceel worden geholpen. Er zijn drie varianten denkbaar: de gronden blijven bij de boer en worden omgezet in particulier natuurbeheer, het komt tot uitruil uit het gebied of de boer verkoopt de percelen die hij kan missen.

Onderzoek

In de voorbereiding heeft het Kadaster onderzoek verricht naar de landbouwstructuur in het gebied. Daaruit is volgens Van Guldener gebleken dat er voldoende mogelijkheden aanwezig zijn om een ruilproces op gang te brengen. 'Vooral bij Elp en in het beekdal van het Amerdiep liggen er nog kansen. Maar ongetwijfeld zijn dat er nog meer.' Het zoekgebied voor het kavelruilproject is, als het aan Van Guldener ligt, dan ook onbeperkt.

Voorzitter Jan van Vulpen van LTO Noord Midden-Drenthe merkt op dat veel boeren in het gebied bepaald niet zitten te springen om gronden af te staan voor natuurontwikkeling. 'Ze denken: vandaag wil de overheid dit, morgen weer wat anders; het is nooit klaar. Daarom is het goed dat de deelname vrijwillig is. Ze kunnen ja of nee zeggen. Zonder hun medewerking lukt het ook niet.'

Kansen

Aan de andere kant kan deelname aan het project ook nieuwe kansen creëren, verwacht Van Vulpen. 'Het Kadaster zegt dat er mogelijkheden zijn. Daarom kijken we er positief tegenaan.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer