Klaar voor de toekomst met dynamische energieprijzen

‘Oververhit’, zo noemt Remko ten Barge de huidige energiemarkt. Hij is algemeen directeur van NieuweStroom. ‘De prijzen zijn gestegen tot historische hoogte.’ Zeker nu is het een slecht moment om te kiezen voor een vaste prijs. Maar eigenlijk is het dat vrijwel altijd. Daarom hanteert NieuweStroom zogeheten dynamische prijzen.

Klaar+voor+de+toekomst+met+dynamische+energieprijzen
LTO Ledenvoordeel

Bij dynamische prijzen betalen klanten dezelfde prijs als waarvoor energieleveranciers de bulk van hun stroom en gas inkopen. Er geldt alleen een kleine transparante opslag, maar geen ingebouwde risicopremie –die soms tientallen procenten kan bedragen- en geen opzegboete. Ondernemers behouden daarmee dus vrijheid en flexibiliteit.

‘Zonder vaste contracten en zonder opzegboetes bestaat er een gelijkwaardige relatie tussen leverancier en klant. Daardoor weten klanten zeker dat we voor hen elke dag tot het uiterste gaan. Klanten betalen bij NieuweStroom niet voor het gevoel van zekerheid van een vaste prijs’, legt Remco ten Barge uit.

‘Als je de markt volgt, weet je één ding zeker, namelijk dat je nooit te veel betaalt.’ Het betekent wel dat de energieprijs op en neer kan gaan, maar uit markanalyses blijkt dat op de lange termijn de kans op aanzienlijke besparingen zo het grootst is, vertelt hij. ‘Je kunt de markt niet verslaan. Die is onvoorspelbaar. Maar met dynamische prijzen weet je in ieder geval dat je direct minder gaat betalen voor energie zodra de marktprijs daalt.’

Het energienet piept en kraakt door de cruciale overgang naar duurzame bronnen

Remko ten Barge, algemeen directeur NieuweStroom

De directeur van NieuweStroom vindt het daarom positief dat de Europese Unie nu wetten maakt waarin dynamische energieprijzen de standaard worden.

Geld besparen

Dynamische prijzen bieden ook aanvullende mogelijkheden om geld te besparen, door energie te gebruiken op het moment van de dag dat de prijs laag is en om activiteiten juist niet te doen of te verschuiven als de prijs hoog is. Denk bijvoorbeeld aan het doorspoelen van het melksysteem of het mengen van voer. Een dag van tevoren is bekend wat de uurprijzen zullen zijn.

Dat is ook slim omdat bedrijven in de toekomst extra netbeheerderskosten gaan betalen voor piekgebruik. Ten Barge legt uit waarom die maatregel zal komen: ‘Het energienet piept en kraakt. Dit komt door de cruciale overgang naar duurzame energiebronnen als zon en wind. Stroom is goedkoop als het hard waait en de zon schijnt, terwijl gas goedkoop is in de zomer, als er weinig vraag naar is. Passen we onze vraag niet beter aan op dit veranderende aanbod, dan blijven prijspieken voorlopig nog het gevolg. Als pieken niet kleiner worden, moeten er meer kabels de grond in. Dat kost veel geld.’

Hij noemt nog een argument: ‘Hoe meer mensen in Nederland gebruikmaken van dynamische energieprijzen, des te meer balans er komt op het energienet. Die balans is essentieel om de Nederlandse energietransitie zo snel en goedkoop mogelijk te laten slagen.’

Remko ten Barge, algemeen directeur NieuweStroom
Remko ten Barge, algemeen directeur NieuweStroom © NieuweStroom

Ten Barge geeft aan dat NieuweStroom dus staat voor een langetermijnvisie op het gebied van besparen en verduurzamen, met als eerste stappen direct financieel resultaat, persoonlijk contact en contractvrijheid.

Een volgende stap is de inkoop van stroom als het goedkoop is en deze opslaan in batterijen. Nu is dat meestal nog niet rendabel. Maar hoe grilliger de stroomprijs is, hoe sterker de prijsprikkel, dus hoe eerder een batterij rendabel is.

Energie steeds complexer

Energie wordt sowieso complexer door de transitie naar schone energie. Daarom zorgt NieuweStroom samen met partners voor advies aan klanten, bijvoorbeeld hoe ze kunnen inspelen op de dynamische prijzen.
Ten Barge: ‘Kennis delen en dienstverlening zijn belangrijk voor de energieleverancier van de toekomst. Om direct te besparen, zelfs in deze rare tijd, is het belangrijk dat we slimme keuzes maken voor de toekomst. Als klant van NieuweStroom maak je je klaar voor die toekomst.’

Kijk voor meer informatie op ltoledenvoordeel.nl

Werking dynamische prijzen daghandelsbeurs

Bij een Flex-stroomcontract van LTO Ledenvoordeel/NieuweStroom is uw verbruik gekoppeld aan de dynamische prijzen van de daghandelsbeurs EPEX. Daarbovenop komt een vaste kleine kosten/winstopslag per kilowattuur voor de werkzaamheden van NieuweStroom. Door de opkomst van duurzame bronnen en afname van energiecentrales, gaat de elektriciteitsprijs steeds sterker variëren. Dat gaat op verschillende tijdschalen: zomer en winter, weken met veel of weinig wind, natuurlijk dag-nachtritme van zonne-energie en variaties per uur gedurende de dag. Energiegebruikers die hier slim op inspelen, kunnen voordelen boeken ten opzichte van degenen die dat niet doen. Over iedere periode van drie jaar blijkt de afgelopen twintig jaar dat de daghandelsbeurs gemiddeld tussen de 5 tot 15 procent goedkoper is dan de langetermijnbeurs. U heeft real time-inzicht in de beursprijzen, uw werkelijke verbruik en uw sluimerverbruik. Elke maand wordt uw voorschot verrekend met het daadwerkelijke verbruik. Daardoor betaalt u niet extra aan de leverancier in maanden van laag verbruik. Door inzicht kunt u mogelijk piekprijzen (deels) vermijden. U zit bovendien niet vast aan een contract: u kunt ieder moment opzeggen, zonder boete.


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner LTO Ledenvoordeel

LTO Ledenvoordeel

LTO Ledenvoordeel maakt zich sterk voor ruim 40.000 agrarische ondernemers die lid zijn van LTO Noord, ZLTO of LLTB. Wij onderhandelen met leveranciers namens...

Lees verder »

Meer van LTO Ledenvoordeel

Lees ook

Meer artikelen van LTO Ledenvoordeel »

Artikelen over LTO Ledenvoordeel