LTO Noord ziet niets in apart Flevolands landbouwgebied

LTO Noord wijst een plan voor het aanwijzen van een agrarische hoofdstructuur in Flevoland af. Die leidt alleen maar tot een tweedeling, zegt voorzitter Arnold Michielsen van LTO Flevoland.

LTO+Noord+ziet+niets+in+apart+Flevolands+landbouwgebied
© Ruud Ploeg

Provinciale Staten van Flevoland zien een agrarische hoofdstructuur als antwoord op de toenemende druk in de provincie op landbouwgrond. Infrastructuur, energievoorziening, zoals via zonneparken, maar vooral woningbouw, knagen aan het landbouwareaal.

De genoemde functies maken het boeren de komende tijd lastig om hun bedrijven verder te ontwikkelen. Zo liggen er voor Flevoland nog aanzienlijke opgaven op het gebied van woningbouw als overloopgebied voor de Randstad. Gesproken wordt over de bouw van zeker nog eens tienduizend woningen bij Almere en Lelystad.


Meerderheid

Provinciale Staten omarmden woensdag in meerderheid het plan van de SGP om een agrarische hoofdstructuur te onderzoeken. In een aangewezen gebied moeten agrarische bedrijven alle ruimte krijgen, doordat daar terughoudend wordt omgegaan met andere ruimtelijke ingrepen. Op die manier moet hun positie veilig worden gesteld.

Michielsen zegt het onverstandig te vinden om een deel van het landbouwareaal in Flevoland een aparte status te geven. 'Als je buiten die hoofdstructuur valt met je agrarisch bedrijf, is dat opeens een stuk minder waard geworden. En hoe bepaal je waar je de grens legt? Een agrarisch bedrijf erbuiten kan best wel eens een stuk waardevoller zijn dan een bedrijf dat er binnen valt.'


Stap verder

SGP-Statenlid Sjaak Simonse erkent dat sommige bedrijven met een waardevermindering te maken krijgen als een agrarische hoofdstructuur wordt aangewezen. Desondanks wil hij het wel onderzocht hebben. 'Anders kom je nooit een stap verder.' Hij weet zich daarin gesteund door een meerderheid in Provinciale Staten, zodat Gedeputeerde Staten ermee aan de slag moeten.

LTO-bestuurder Michielsen stelt intussen dat er echt wel betere manieren zijn om de positie van de landbouw in Flevoland te verzekeren. 'In de omgevingsvisie van de provincie kun je dat soort dingen prima vastleggen. Je hebt daarin voldoende instrumentarium, zodat de landbouw in Flevoland kan blijven bloeien.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer