Hygiënecheck zorgt voor extra groei per kip

Pluimveehouders die goed scoren met de VIR-test van veterinair laboratorium Royal GD en hun stallen dus succesvol schoonmaken, halen 100 gram groei per kip per ronde extra, vergeleken met pluimveehouders die slecht scoren op de test.

Hygi%C3%ABnecheck+zorgt+voor+extra+groei+per+kip
© Niek Stam

De VIR-score geeft aan dat de reiniging en desinfectie van het bemonsterde hok grondig en succesvol was. Gemiddeld vertonen koppels vleeskuikens met een groene VIR-checkscore de hoogste daggroei en de laagste uitval en voederconversie. De score maakt concreet welke groeiwinst gemiddeld te behalen valt met het verbeteren van de hygiëne tijdens de leegstand.

Koppels waarbij een lage VIR-checkscore werd vastgesteld, die dus in een succesvol schoongemaakte en gedesinfecteerde stal kwamen, groeiden gemiddeld sneller dan rondes die een hogere VIR-checkscore hadden. Bij een rode VIR-checkscore was het verschil het grootst: deze koppels groeien gemiddeld 2,4 gram per dag minder dan koppels met een groene score.

GD heeft de test nog specifieker gemaakt. Er is namelijk een extra categorie toegevoegd (geel). Dit geeft de dierenarts, voeradviseur en pluimveehouder meer handvatten om de bedrijfshygiëne gericht aan te pakken. Een verbetering van rood naar groen kan resulteren in een extra groei van wel 100 gram per kip per ronde.


Virusdruk

Het veterinair laboratorium lanceerde in 2019 de VIR-check die de virusdruk in een vleeskuikenstal vaststelt. Dit gebeurt op basis van tien cloacaswabs bij kuikens van 6 tot 7 dagen oud. De test checkt de hoeveelheid van vijf besmettelijke en resistente virussen bij vleeskuikens. Een lage virusdruk in de vleeskuikenstal is essentieel voor een goede opstart.

Blijken er veel virusdeeltjes in de monsters te zitten, dan hebben die virussen de reiniging en desinfectie van de stal overleefd. De kuikens zijn dan al snel na binnenkomst blootgesteld aan ziektekiemen. De uitslag kan variëren van groen (schoon) tot rood (werk aan de winkel).


Nog winst te behalen

Tot voor kort zat tussen groen en rood alleen de categorie oranje. De stal scoort op hygiëne dan slechter dan een derde van de pluimveebedrijven. Nieuw is dat er een categorie bij is gekomen: geel. Die score ligt rond het gemiddelde van pluimveebedrijven. Deze score geeft aan dat de desinfectie goed gaat, maar dat er nog winst te behalen valt. Samen met de dierenarts en voeradviseur kan de pluimveehouder dan gerichte maatregelen nemen om tot betere resultaten te komen.

De nieuwe categorie is het resultaat van een samenwerking tussen GD, ForFarmers De Hoop en enthousiaste dierenartsen. Ze vergeleken de resultaten uit de VIR-check met de technische resultaten van reguliere vleeskuikens.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer