Nukaprijs relatief hoog voor tijd van het jaar

In tegenstelling tot de afgelopen twee jaar brengen de nuchtere kalveren (nuka’s) relatief veel geld op. In vergelijking met vorig week is de prijs stabiel. De verwachting is dat de nukaprijzen de komende weken wat onder druk komen te staan.

Nukaprijs+relatief+hoog+voor+tijd+van+het+jaar
© DIRK HOL

De prijsontwikkeling bij de kalveren laat een heel ander beeld zien dan de afgelopen twee jaar. In 2019 en 2020 begonnen de nukaprijzen op een veel lager niveau aan het herfstseizoen. Dit jaar was de zomerdip in de nukaprijzen minder dan we de afgelopen jaren zagen.

Een deel van de verklaring voor de verhoudingsgewijs pittige nukaprijzen lijkt te vinden in de afzetmarkt voor kalfsvlees. Die ontwikkelde zich de afgelopen maanden positief na anderhalf jaar co-ronaperikelen.

Sinds het begin van de zomer laten met name de prijzen voor blankvleeskalveren een opgaande lijn zien. Dat is niet gebruikelijk. Doorgaans is de zomerperiode een lastige tijd voor de afzet van kalfsvlees. Als in Frankrijk en Italië, landen waar veel kalfsvlees naartoe gaat, de schoolvakanties zijn begonnen, neemt daar de vraag naar kalfsvlees af. Scholen, bedrijfskantines en cateraars doen even rustig aan en kopen minder in.


Exportdip beperkt

Dit jaar was de dip in de exportstroom van kalfsvlees beperkt. Het opengaan van de Europese horeca pakte goed uit voor de vraag, waardoor de prijzen zich positief konden ontwikkelen. Sinds een maand liften ook de prijzen van rosékalfsvlees mee omhoog. Dat slachterij Gosschalk weer slacht, ondersteunt de vraag naar slachtrijpe kalveren.


Het kalveraanbod was de afgelopen maanden niet overdreven groot; zowel in het binnenland als vanuit het buitenland. Ook dat heeft bijgedragen aan het relatief hoge prijsniveau. In de meeste Europese landen, waaronder Nederland, is sprake van een structurele krimp van de melkveestapel. Minder melkkoeien betekent minder kalveren.


Gelijke noteringen

Deze week bleven alle nukanoteringen gelijk aan die van vorige week. Handelaren verwachten niet dat het lukt om het huidige niveau van de kalverprijzen vast te houden. In buurland Duitsland is eveneens sprake van enige neerwaartse spanning op de kalverprijzen.

Ook veehandelaar Berend Fokkens in Kollum verwacht dat de komende weken de nukaprijzen enigszins onder druk komen te staan. ‘De integraties proberen al weken de prijs naar beneden te krijgen. De opbrengstprijs van vleeskalveren is weliswaar goed, maar de integraties vinden dat hun kostprijs te veel oploopt. Naast dure nuka’s hebben ze ook te maken met een duur voerpakket, en dat laatste lijkt voorlopig zo te blijven’, constateert Fokkens, tevens voorzitter van de sectorcommissie Kalverhandel bij Vee & Logistiek Nederland.

Er zijn geen signalen die erop wijzen dat de kalverprijzen de komende tijd drastisch onderuit zullen gaan. Kalverintegraties lijken steeds meer waarde te hechten aan een goede aanvoer van Nederlandse kalveren. Daarom willen de integraties goede relaties met de kalverhandel onderhouden. Ingrijpende prijsverlagingen passen niet bij die benadering.


Zorgen over toekomst

In zijn werk heeft Fokkens zowel contact met melkveehouders als afnemers van kalveren. Bij beide groepen hoort hij regelmatig dat er zorgen zijn over de toekomst van de kalverhouderij in Nederland.

‘Het is een politiek beladen onderwerp’, zegt de veehandelaar. ‘Velen houden er rekening mee dat een nieuw kabinet beperkingen opwerpt voor de kalversector. En dat kan grote gevolgen hebben voor de afzet van nuka’s en de bijbehorende prijs. Een paar tientjes meer of minder per kalf, waar we ons nu druk over maken, komt dan mogelijk in een heel ander daglicht te staan.’

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer