Palmolie in veevoer voor 61 procent van duurzame herkomst

De palmolie die in de Nederlandse diervoederindustrie wordt gebruikt, was in 2020 voor 61 procent van duurzame afkomst. Dat was in 2013 nog 7 procent. In totaal werd vorig jaar 83.400 ton palmolie in deze sector verwerkt.

Van de 239.200 ton palmolie voor de voedingsindustrie, was 90 procent in 2020 van duurzame afkomst. Dat was in 2010 nog 21 procent, meldt Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil (DASPO) in haar voortgangsrapportage. Vorig werd in totaal 2,9 miljoen ton palmolie geïmporteerd, het overgrote deel werd doorgevoerd naar omringende landen.

Ook wordt een deel van de palmolie verwerkt in onder meer huishoudproducten, producten voor de persoonlijke verzorging en cosmetica. Er zijn volgens DASPO geen specifieke gegevens over hoeveel palmolie in deze producten wordt verwerkt.


Samenwerkingsverband

Om de productie en het gebruik van duurzaam geproduceerde palmolie te stimuleren, is in 2016 DASPO opgericht. Dat is een samenwerkingsverband van tien brancheverenigingen in de voedingsmiddelenindustrie en de diervoederindustrie.

DASPO streeft ernaar om uiteindelijk 100 procent duurzame palmolie te gebruiken in Nederland. Dat is palmolie die volgens de criteria van de Roundtable on Sustainable Palm Oil wordt geproduceerd. Vanuit de veevoerproducenten heeft diervoederbrancheorganisatie Nevedi zitting in DASPO.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer