Verlenging toelating Roundup met forse restricties

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft vorige week besloten de toelating van Roundup Ultimate te verlengen tot 15 december 2023, maar heeft daaraan strenge voorwaarden verbonden.

Verlenging+toelating+Roundup+met+forse+restricties
© Akkerweb

Een voorwaarde voor de verlenging is dat een aantal toepassingen komt te vervallen. Verder wordt voor veel van de behouden toepassingen de maximale dosering van het herbicide verlaagd. Roundup Ultimate met het oude etiket mag worden afgeleverd tot 5 mei 2022 en vervolgens geldt een opgebruiktermijn tot 5 november 2022.

De aanpassing van het etiket van Roundup Ultimate is volgens toelatingshouder Bayer onderdeel van de reguliere productherregistratie. In een persbericht stelt de middelenfabrikant deze herregistratie te ondersteunen en zich verder in te zetten voor het behoud van glyfosaat als werkzame stof voor de land- en tuinbouw.

Vervallen toepassingen

De toepassingen voor Roundup die komen te vervallen hebben onder meer betrekking op:

 • doodspuiten van dekvrucht in akkerbouwgewassen en bloembollen
 • doodspuiten van aardappelen, groenbemesters en voedergrasland
 • strokenbehandeling in de fruitteelt
 • gewasbehandeling in kerstbomen
 • volveldsspuiten op braakland
 • toepassing op akkerranden en onververharde terreinen
 • spuiten na afsterven loof in narcis
 • toepassing uit fytosanitaire overwegingen
 • alle kleine toepassingen

Tot slot worden nog enkele toepassingsvoorwaarden aan het etiket van Roundup Ultimate toegevoegd. Dit betreft de opmerking dat behandelde granen en stro van granen niet in de handel mogen worden gebracht als diervoer. Verder is voor de bescherming van drinkwaterbronnen in het Maasstroomgebied het gebruik van Roundup Ultimate niet toegestaan op gesloten en halfopen verhardingen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer