Risico vogelgriep nu als 'hoog' beoordeeld

Demissionair landbouwminister Schouten heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de risicobeoordeling voor vogelgriep van de deskundigengroep dierziekten.

Risico+vogelgriep+nu+als+%27hoog%27+beoordeeld
© Nieuwe Oogst

Gezien de recente ontwikkelingen verwacht de deskundigengroep dierziekten dat het risico op hoogpathogene vogelgriep (HPAI) in wilde vogels in de komende weken tot maanden nog aanzienlijk kan toenemen. De kans dat een Nederlands pluimveebedrijf wordt besmet met HPAI, wordt nu beoordeeld als 'hoog'. Dat laat Schouten in een brief aan de Tweede Kamer weten.

Deze brief van 29 oktober aan de Tweede Kamer volgt op een brief van 26 oktober waarin de minister laat weten de deskundigengroep dierziekten om een risicobeoordeling voor vogelgriep te hebben gevraagd. Aanleiding voor dat verzoek waren de uitbraak met hoogpathogene vogelgriep op een pluimveebedrijf in Zeewolde, de vondsten van dode vogels in het noorden van Nederland, de op gang gekomen vogeltrek en diverse uitbraken bij wilde en gehouden vogels in Europa.


In augustus heeft de deskundigengroep dierziekten de situatie ook beoordeeld en de kans op besmetting van een pluimveebedrijf, gegeven de situatie toen, beoordeeld als matig. Eind september schatten deskundigen van Wageningen Bioveterinary Research het risico van besmetting van een pluimveebedrijf in Nederland ook nog in als matig. Het is voor Schouten op dit moment niet mogelijk om een gedifferentieerde risicobeoordeling te maken voor de regio's in Nederland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer