KWS ziet omzet en financieel resultaat stijgen

De KWS Groep in het Duitse Einbeck realiseerde in boekjaar 2020-2021 een omzetgroei van zo'n 2 procent. Ook de winst van het zaadconcern zat in de lift.

KWS+ziet+omzet+en+financieel+resultaat+stijgen
© Twan Wiermans

De omzet van KWS kwam in het verslagjaar uit op 1,31 miljard euro, tegen 1,28 miljard in de voorgaande periode. Het financiële resultaat lag op 5,2 miljard euro. In boekjaar 2019-2020 leed het bedrijf nog een verlies van 7,8 miljoen euro.

'Met onze focus op innovatieve zaden scoren we goed in gevestigde en nieuwe markten en groeien zo gestaag en duurzaam', zegt financieel directeur Eva Kienle. 'Tegelijkertijd breiden we ons aanbod in de digitale landbouw consequent uit en bieden we onze klanten zo aanvullende diensten.'


Stijging bij suikerbieten

In het suikerbietensegment steeg de omzet 6,6 procent naar 524,3 miljoen euro. De vraag naar KWS-rassen liep goed door, aldus het bedrijf. Daarnaast vonden de eerste verkopen van nieuw geïntroduceerde rassen op basis van een nieuwe cercosporatolerantie plaats. Doorzaai vanwege het winterweer in het voorjaar van 2021 had een positief effect op de verkoopontwikkeling, vooral in Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten.

Bij het graansegment bleef de omzet met 191,2 miljoen euro op het niveau van vorig jaar. De verkoop van gerstzaden daalde 5 procent. Gestegen prijzen zorgden voor een hogere omzet in het koolzaad en de tarwehandel nam 10 procent toe. De afzet van hybride roggezaden nam af door een kleiner teeltareaal in de Europese Unie.


Daling bij groenten

De groenteverkoop, waaronder de bedrijfsactiviteiten van het overgenomen groentezaadbedrijf Pop Vriend Seeds vallen, kwam uit op 58,2 miljoen euro. Het cijfer bleef ruim onder de 83,5 miljoen van het voorgaande jaar. Volgens KWS is de teruggang grotendeels te wijten aan een kleinere verkoop van spinaziezaden als gevolg van corona en negatieve valuta-effecten. Daarentegen noteerde het concern bij de bonen een opgaande lijn van zo'n 13 procent.

De omzet met mais lag op 774 miljoen euro, vergelijkbaar met de 775,7 miljoen euro van boekjaar 2019-2020. De afgelopen jaren ontwikkelden de in Europa geïntroduceerde high performance hybride rassen voor korrelmais zich positief, waardoor KWS zijn marktpositie op dit terrein heeft versterkt.


Positieve verwachtingen

De KWS Groep voerde vanwege corona in boekjaar 2020-2021 een terughoudend investeringsbeleid. De investeringen liepen terug van 108 miljoen naar 81,3 miljoen euro. Door een beter agrarisch klimaat, met in sommige gevallen forse prijsstijgingen voor agrarische producten, gaat de directie uit van een toenemende vraag naar zaden in boekjaar 2021-2022. KWS verwacht in het lopende verslagjaar dan ook een omzetgroei van 5 tot 7 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer