KWS ontwikkelt verbeterde cercospora-tolerantie voor bieten

De bladziekte Cercospora beticola is een van 's werelds meest schadelijke schimmelziekten voor suikerbieten. De schimmel kan oogstverliezen van tot wel 50 procent veroorzaken en is wereldwijd in milde tot ernstige vorm aanwezig op twee derde van de landbouwgrond. Op basis van klassieke teeltmethoden introduceert KWS een eigenschap die een nieuw niveau van bescherming tegen cercospora biedt en tegelijkertijd zorgt voor een goede opbrengst.

KWS+ontwikkelt+verbeterde+cercospora%2Dtolerantie+voor+bieten
KWS

'De nieuwe cercospora-eigenschap is echt een mijlpaal in de klassieke suikerbietenteelt', zegt Andreas Loock, Head of International Sugarbeet Breeding bij KWS. 'Dit is een belangrijke bijdrage om de winstgevendheid van de suikerbietenteelt voor de toekomst te kunnen waarborgen.'

Een van de manieren waarop telers nu omgaan met cercospora, is het gebruik van rassen die tolerant zijn voor de effecten van het pathogeen. De huidige tolerantie in de rassen is vaak van een lager niveau, vooral wanneer het infectiecijfer gedurende het seizoen laag is.

Regels veranderen

Het onderzoeksteam van KWS is erin geslaagd de 'regels te veranderen' door de ontwikkeling van een nieuwe eigenschap die een nieuw beschermingsniveau tegen cercospora biedt en bij zowel de af- als aanwezigheid van de ziekte een positieve invloed heeft op de opbrengst.

Telers proberen de ziekte ook aan te pakken met fungiciden. Maar na verloop van tijd kunnen de cercospora-pathogenen resistent worden tegen fungiciden, waardoor deze in de praktijk niet meer effectief zijn.

Aanscherping gewasbeschermingsmiddelen

De aanscherping inzake het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen waarvan in sommige markten sprake is, kan tevens beperkend werken. Die beperkingen zorgen voor enorme uitdagingen voor suikerbietentelers over de hele wereld.

De nieuwe cercospora-eigenschap kan tevens besparingen opleveren betreffende het gebruik van fungiciden, wat wederom bewijst dat veredeling een belangrijke bijdrage levert aan de verduurzaming van de landbouwsector.

Ras met hoge tolerantie

Voor de Nederlandse rassenlijst is een suikerbietenras aangemeld met een hoge tolerantie tegen Cercospora, 9K917 (Karolicia KWS). Het ras ligt voor het tweede jaar in onderzoek op de proefvelden van het IRS. Wellicht kan het ras al in 2021 op beperkte schaal worden ingezet.

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner KWS

KWS

Kwaliteit en innovatie vormen al meer dan 150 jaar de drijfveren voor het succes van KWS SAAT AG (het moederbedrijf van KWS Benelux BV). Onze belangrijkste...

Lees verder »

Meer van KWS

Lees ook

Meer artikelen van KWS »

Artikelen over KWS