'Sprookjes en de Nitraatrichtlijn'

Op school leerden we al vroeg over de appel. Hij hing aan een boom en je kon hem plukken. Daarmee zou je kunnen zeggen dat vruchtboomkweker en fruitteler zo ongeveer de eerste beroepen zijn die in het basisonderwijs worden omschreven. Natuurlijk niet in deze woorden, maar toch. Ik weet niet of een van mijn voorvaders of -moeders hier een rol in hebben gespeeld, maar het zou briljant te noemen zijn.

%27Sprookjes+en+de+Nitraatrichtlijn%27
© Nieuwe Oogst

Tot zover ging het goed. Totdat ene Disney een verhaal populair maakte waarin Sneeuwwitje buiten het zicht van haar dwergen werd vergiftigd. Het moordwapen was een appel met gif. Of hiermee de kiem is gelegd voor de scepsis tegen bespoten groenten en fruit? Zal dit het succes van de eerste basisschoollessen in een klap teniet hebben gedaan?

Feit is dat we als sector momenteel moeite hebben om geschoolde mensen te krijgen. Dit is een landelijk probleem. Het lijkt zelfs te gelden voor onze bestuurders in Den Haag. Met de komst van het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn viel mijn oog op de eis dat we als agrariër op 1 oktober ons gewas van het land moeten hebben gehaald.

Ik begrijp dat men er in Den Haag alles aan doet om de klimaatdoelstellingen te halen, maar hier wordt de plank toch even behoorlijk misgeslagen. Dit datumdenken, in een generieke regel voor alle buitenteelten, dient natuurlijk om het de handhavers makkelijker en duidelijker te maken.

Hoe kan iemand op het idee komen dat bomen en planten op 1 oktober al kunnen zijn gerooid?

Han Fleuren, boomkweker in Baarlo

Maar we zijn toch juist steeds meer op natuurlijke wijze gaan telen? We zijn afgestapt van het kalenderspuiten. We doen waarnemingen en passen de gewasbescherming erop aan. Hoe kan iemand überhaupt op het idee komen dat bomen en planten op 1 oktober al kunnen zijn gerooid?

Het rooien duurt in onze kwekerij overigens alleen al twee maanden. Bomen die vol in het blad zitten kun je wel rooien, maar ze drogen door datzelfde blad uit voordat ze bij de fruitteler zijn. We mogen toch wel aannemen dat de mensen in Den Haag allemaal de lagere school hebben doorlopen?

Ik verwacht toch ook dat ze in de klas vroeger herfstbladeren gingen verzamelen? Zouden ze dan echt niet meer weten waar de herfst eigenlijk voor bedoeld is, om ervoor te zorgen dat de bomen en planten zich voorbereiden op de winter?

Als je denkt dat de natuur zich laat leiden door een datum dan geloof je toch echt in sprookjes.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer