Boeren betalen meer heffing in werkgebied Hunze en Aa's

Veel inwoners en bedrijven in het werkgebied van waterschap Hunze en Aa's betalen volgend jaar iets minder belasting dan het afgelopen jaar. Maar voor boeren en andere grondeigenaren zoals natuurterreinbeheerders gaat de heffing in 2022 over het algemeen iets omhoog.

Boeren+betalen+meer+heffing+in+werkgebied+Hunze+en+Aa%27s
© Koos van der Spek

Ingelanden in de categorie ongebouwd binnendijks betalen in de conceptbegroting 2,2 procent meer heffing. Het voorgestelde tarief voor buitendijkse percelen stijgt met 2 procent. Een agrarisch bedrijf met 80 hectare en een WOZ-waarde van 470.000 euro betaalt dan 6.132 euro, bijna 120 euro meer dan in het jaar ervoor.

De heffing in de categorie natuur gaat in 2022 met 1,6 procent omhoog ten opzichte van dit jaar. Het tarief voor gebouwd binnendijks daalt met 7,5 procent, buitendijks met 7,9 procent.


Lagere kosten

In de voorgestelde begroting stijgen de belastingopbrengsten van 8 miljoen euro naar 88,5 miljoen euro. Deze toename is lager dan de inflatie van 2 procent waar waterschap Hunze en Aa's mee rekent. De te betalen waterschapsbelasting valt voor veel inwoners en bedrijven desondanks lager uit, verwacht het waterschap. Dit komt volgens Hunze en Aa's door een toename van het aantal woningen en bedrijfspanden, een correctie op de forse stijging van WOZ-waardes in 2021 en lagere kosten voor de inning van belastingen.

Met de begroting start het waterschap met de uitvoering van het nieuwe waterbeheerprogramma 2022-2027. Waterschap Hunze en Aa's verwacht in 2022 17 miljoen euro te investeren in verschillende projecten. Het algemeen bestuur van het waterschap besluit op 17 november over de begroting 2022 en daarmee over de belastingtarieven voor volgend jaar.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer