Op+de+bakfiets+met+eieren+naar+Barneveld
Nieuws
© Twan Wiermans

Op de bakfiets met eieren naar Barneveld

Pluimveehouders vragen deze week aandacht voor Wereldeidag die zaterdag wordt gehouden. Ze fietsen vanuit het Noorden met bruine eieren en vanuit het Zuiden met witte eieren naar Barneveld, de eierhoofdstad van Nederland.

Wereldeidag wordt deze zaterdag gevierd in het Gelderse Barneveld. Stichting Blij met een Ei, de mmmEggies en stichting Wereldeidag hebben deze editie de krachten gebundeld om op een sportieve en feestelijke manier aandacht te vragen voor het ei en het pluimveebedrijf. De boodschap daarbij is dat eieren goed in een gevarieerd en gezond dieet passen.Pluimveehouders fietsen vanaf donderdag met een bakfiets vol eieren vanuit het noordelijkste en zuidelijkste puntje van Nederland naar Barneveld. Pluimveehouder Vera Lardinois van het Mergellandei reed vanuit Eckelrade in Limburg met witte eieren in de bakfiets langs pluimveebedrijven.


In de pan

Lardinois ontmoette in het eveneens Limburgse Hunsel pluimveehouder Rob Adams die haar afloste. Vanuit het Noorden start de toer in het Groningse Middelstum en komen de bruine eieren zo naar Barneveld. Alle eieren gaan zaterdagmorgen daar in de pan op het Raadhuisplein.


De rest van de middag vinden er festiviteiten plaats met het ei in de hoofdrol. Chef-kok Huub Oudshoorn maakt lekkere eiergerechten en er is een stand van het pluimveemuseum. De vinders van de grote roze eieren, die mmmEggies afgelopen week had verstopt, ontvangen tijdens de Wereldeidag hun prijs.

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer