'Het stierengevecht'

De matador wappert met een rode doek waar de stier op afstormt. Bij het passeren steekt de matador de stier een speer in de nek. De stier denkt dat hij goed bezig is, want hij reageert krachtdadig op de rode doek die hem irriteert. In werkelijkheid doet de stier precies wat de matador wil en hem de gelegenheid geeft de stier bij iedere passage een volgende speer in de nek te steken, net zolang totdat de stier dood is.

%27Het+stierengevecht%27
© Léonie Vaarhorst

Op dezelfde manier waarop de stierenvechter met de stier omgaat, zie ik in Nederland dierenactivisten met boeren omgaan. Boeren worden door de activisten bewust geïrriteerd om een reactie uit te lokken. Als boeren er inderdaad op afgaan, lukt het de dierenactivisten meestal om de boeren publicitair een speer in de nek te steken. Een paar weken geleden gebeurde het in Nederweert, een paar jaar geleden zag ik het bij mij in de regio, in Agelo.

In Agelo was een paar jaar geleden ook een stalbrand. Dierenactivisten kwamen voor een wake en brachten bloemen mee. De bloemen werden in de berm gelegd, aan de rand van het asfalt. Na enige tijd vertrokken ze weer met achterlating van de bloemen. Een boer uit de buurt passeerde met zijn trekker en ergerde zich aan het gedoe van de dierenactivisten. Hij reageerde dit af door met de trekker over de bloemen te rijden.

Een uur later kwam een van de activisten onverwacht terug. Tot zijn tevredenheid zag hij dat de bloemen waren vernield en dat duidelijk de afdruk van een trekkerband was te zien. Hier maakte hij een close-upfoto van die hij meteen doorstuurde naar alle kranten.

Op dezelfde manier waarop de stierenvechter met de stier omgaat, zie ik in Nederland dierenactivisten met boeren omgaan

Bennie Stevelink, melkveehouder in Deurningen

De boodschap van de foto: boeren hebben geen enkel gevoel voor dieren en ze willen ook niet dat anderen gevoel voor dieren hebben. Dit was de publicitaire speer die de boeren in de nek werd gestoken. De bloemen waren er niet neergelegd als eerbetoon aan de varkens, maar als rode lap voor boeren.

In de regel kun je stellen dat dierenactivisten een actie alleen van tevoren aankondigen, als ze willen dat er boeren op afkomen. Ze willen alleen dat er boeren op afkomen, als ze een mogelijkheid zien de boeren publicitair een speer in de nek te steken. Zien ze geen mogelijkheid om de boeren publicitair een speer in de nek te steken, dan wordt de actie niet van tevoren aangekondigd. Op het onverwachte ogenblik staan ze er.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer