Varkens in Nood wil optreden om fijnstof, NVWA doet dit al

Met fijnstof en ammoniak in varkensstallen worden varkens blootgesteld aan zeer schadelijke stoffen, stelt Varkens in Nood. Volgens de organisatie wordt hier niet op gehandhaafd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), ondanks dat er meetbare criteria zijn opgesteld om op te handhaven. Een woordvoerder van de NVWA bestrijdt dit, er zijn wel degelijk controles uitgevoerd.

Varkens+in+Nood+wil+optreden+om+fijnstof%2C+NVWA+doet+dit+al
© Pixabay

Al jarenlang worden in varkensstallen veel te hoge concentraties ammoniak en fijnstof gemeten, stelt Varkens in Nood. Die concentraties veroorzaken in de ogen van de organisatie tal van aandoeningen en ziektes bij de dieren in die stallen. Op aandringen van de overheid kan de NVWA sinds 2018 gerichte inspecties uitvoeren om de wettelijke normen te handhaven. Recent onderzoek van Varkens in Nood zou aantonen dat dit vrijwel nooit gebeurt.

Varkens in Nood stelt dat er eigenlijk alleen tijdens de pilotfase is gehandhaafd, vanaf eind 2018 is de NVWA hier volledig mee gestopt. Een woordvoerder van de NVWA stelt dat er in 2019 154 inspecties op varkensbedrijven zijn geweest, waarbij in vier gevallen het stalklimaat niet akkoord was. In het eerste half jaar van 2020 waren er 37 inspecties, waarbij alle bedrijven aan de normen voldeden. Vorig jaar waren er vanwege corona minder inspecties.


Geen directe normen

De woordvoerder benadrukt dat er geen wettelijke normen zijn voor kooldioxide en ammoniak. 'Het is niet zo dat er gemeten wordt en bij een te hoge meetwaarde is een ondernemer in overtreding. Samen met Wageningen UR is een aantal indicatoren rond het welzijn van dieren ingesteld die kunnen duiden op onvoldoende luchtkwaliteit. Daarbij gaat het onder meer om roodheid in de ogen, oor- en staartbijten en bevuiling van de varkens.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
 • Maandag
  24° / 15°
  40 %
Meer weer