Vergrijzing+in+sector+zet+door
Nieuws
© CBS

Vergrijzing in sector zet door

Bijna een kwart van de boeren die vorig jaar in Nederland als bedrijfshoofd werkte was 65-plusser. Daarmee is de landbouw een van de meest vergrijsde sectoren van Nederland, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In 1987 telde Nederland nog 13 procent bedrijfshoofden op de boerderij. In 2014 was dat percentage gestegen naar 22 procent. Van de totale werkzame beroepsbevolking In Nederland (8,2 miljoen personen) is ongeveer 2 procent 65 jaar of ouder.

Familieleden

De gepensioneerde boer(in) werkt niet altijd alleen op de boerderij, concludeert het CBS. Op twee van de drie van deze bedrijven is er hulp van familieleden. Toch zijn er ook ruim 4,7 duizend boerderijen waar de boer of boerin het zonder deze hulp moet doen.

Ook zijn er steeds meer boerderijen met een 85-plusser als bedrijfshoofd. In 2007 telde Nederland er nog 172, in 2014 was dit aantal opgelopen tot 535, hiervan werkten er 170 zonder arbeid vanuit de familiekring. De boer blijft gemiddeld genomen lang actief in zijn vakgebied.

Kleiner

De boerderijen die gerund worden door 65-plussers zijn gemiddeld een stuk kleiner dan de bedrijven met een jongere boer als bedrijfshoofd. Voor de boeren vanaf 65 jaar geldt dat de landbouwbedrijven kleiner zijn naarmate leeftijd van bedrijfshoofd hoger is.

Dit betekent dat naarmate de boer ouder wordt, hij langzaam afscheid neemt van zijn landbouwactiviteiten, aldus het CBS. Een landbouwbedrijf van een bedrijfshoofd tussen de 65 en 70 jaar is de helft kleiner dan het bedrijf van een bedrijfshoofd jonger dan 65 jaar. Bij bedrijfshoofden ouder dan 85 jaar is dit 10 keer zo klein.

Oostzaan

Oostzaan is de gemeente met naar verhouding de meeste land- en tuinbouwbedrijven waar het bedrijfshoofd 65 jaar is of ouder. Dit is ook de enige gemeente waar meer dan de helft van de bedrijven gerund wordt door een 65-plusser.

Ook op Ameland en in Schinnen worden relatief veel boerderijen bestierd door een 65-plusser

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  15° / 10°
  70 %
 • Zaterdag
  14° / 10°
  50 %
Meer weer