Wrevel over introductie Polderlab

Burgercoöperatie Land van Ons heeft donderdag haar plannen voor het Polderlab geïntroduceerd. Doel is om met Leidse wetenschappers en boeren onderzoek te doen naar een duurzaam beheer van veenweidegrond.

Wrevel+over+introductie+Polderlab
© Ida Hylkema

De coöperatioe kocht 32 hectare aan in de Vrouw Vennepolder bij Oud-Ade om het Polderlab in te richten. Het onderzoek moet leiden tot bevordering van de biodiversiteit en vermindering van de uitstoot van stikstof en CO2.

Aad Straathof, gewestelijk themahouder Veenweiden van LTO Noord is onaangenaam verrast dat het initiatief buiten de agrarische sector tot stand komt. 'Ik wist dat er iets borrelde, na de grondaankoop, maar ging ervan uit dat het contact nog zou worden gelegd.'


Vreemde ontwikkeling

Volgens de LTO-bestuurder wordt op dit vlak al veel onderzoek uitgevoerd, met het Veenweiden Innovatie Centrum (VIC) in Zegveld voorop. 'Ook in Noord-Holland en Utrecht draaien diverse projecten. Ik vind het vreemd dat hier nu voor miljoenen een solitair nieuw onderzoekcentrum wordt opgetuigd.'

De bestuurder is wel onder de indruk dat de initiatiefnemers de financiering voor het ambiteuze project rond hebben gekregen. Straathof: 'Een knappe lobby, maar ik vind het verbijsterend dat de bestuursregio Holland Rijnland meebetaalt. Veenweidenbeleid blinkt al niet uit door een strakke regie. We werken hard aan meer afstemming, ook om beschikbare middelen efficiënter in te zetten.'


Kritische noten

Voor de officiële presentatie werden in lokale media al kritische noten gekraakt door agarische vertegenwoordigers. Het feit dat Zegveld slechts 25 kilometer van het Polderlab ligt, zorgt voor wrevel. Zoals bij melkveehouder Thijs Mooren, tevens CDA-raadslid in de gemeente Kaag en Braasem. Hij vindt het onbegrijpelijk om 1,5 miljoen euro te steken in een nieuwe proefboerderij op veenweidegrond.

Het VIC zegt benieuwd te zijn naar de nieuwe inzichten die de Universiteit van Leiden en Naturalis inbrengen. 'Ze framen de problematiek wel anders, maar het kan zeker ook leiden tot nieuwe bruikbare inzichten.'


Wrange nasmaak

Straathof hield al een wrange nasmaak over aan de eerste uitlatingen van de coöperatie na de grondaankoop. 'De sector werd daarin weggezet als vervuiler en veroorzaker van de bodemdaling. Dat lijkt me geen goed uitgangspunt om samen oplossingen te vinden. Ik heb dat ook kenbaar gemaakt, maar sindsdien is het stil.'

Straathof komt graag snel in contact met het Polderlab om linken met andere initiatieven te leggen en onderzoeken af te stemmen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer